Still uit de video die dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals woensdag 10 augustus 2022 maakte bij een stilstaande varkenswagen op de Ladonkseweg in Boxtel.
Still uit de video die dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals woensdag 10 augustus 2022 maakte bij een stilstaande varkenswagen op de Ladonkseweg in Boxtel. Foto: Eyes on Animals.

Hitte blijft probleem bij aanvoer varkens

Algemeen

Het is tropisch warm en dus trekken dierenwelzijnsorganisaties eropuit om misstanden in kaart te brengen. Woensdagmiddag 10 augustus zag Eyes on Animals bij varkensslachterij Vion in Boxtel dat twee volgepakte vrachtwagens opnieuw heel lang in de brandende zon moesten wachten. Vion zelf zegt er alles aan te doen om hittestress bij varkens te voorkomen.

Madelaine Looije van Eyes on Animals was bij Vion: ,,We zagen opnieuw twee vrachtwagens met varkens buiten het terrein van Vion in de zon. In één van de vrachtwagens verkeerden de varkens echt in nood”, vertelt ze aan actualiteitenprogramma Zembla van BNNVARA.  ,,Ik vroeg de chauffeur om te gaan rijden voor verkoeling, maar dat deed hij niet. Het was moeilijk communiceren omdat hij geen Nederlands sprak.”

HITTESTRESS

Een dierenarts bekeek de beelden van Eyes on Animals en zegt dat je op de video’s meteen ziet dat deze varkens aan hittestress leiden. Hij geeft aan dat een varken niet (zoals een mens) kan zweten om zo de hitte kwijt te raken. Via ‘uitstraling’ zou dat nog wel kunnen, maar in een volgepakte veewagen dan weer niet. De laatste optie om hitte kwijt te raken is via luchtstroming. Dat kan echter alleen als een vrachtwagen rijdt. 

BLIJVEN RIJDEN

In een reactie aan Zembla zegt Vion niet te willen dat vrachtwagens buiten haar terrein  aan Boseind stilstaan. Chauffeurs wordt gevraagd om te blijven rijden zodat er wind door de laadruimte komt die de dieren verkoeling biedt. 

Eyes on Animals constateert dat Vion na haar melding inderdaad contact had met de chauffeur. ,,Maar hij was gewoon om de hoek gereden, en stond ergens anders geparkeerd”, vertelt Looije. 

Uiteindelijk mocht de wagen het terrein bij Vion op en stond de wagen onder het drie jaar geleden door Vion gebouwde hitteschild, een overkapping met ventilatoren. Toen had de wagen echter al minstens 45 minuten in de volle zon gestaan, aldus Eyes on Animals.

INSPECTIE

Volgens Eyes on Animals liep de wachttijd woensdag bij Vion op tot wel twee uur. Dat betwijfelt een woordvoerder van Vion tegenover Zembla. De wachttijden onder de zonwerende overkapping zijn volgens haar normaal gesproken een half uur tot een uur. Ook geeft ze aan dat inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag aanwezig waren en elke varkenswagen controleerden. De slachterij ontving geen melding dat er iets niet in de haak was. 

Bekijk het filmpje op de website van BNNVARA: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/opnieuw-beelden-van-varkens-met-hittestress-bij-slachterij-vion.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
De Jordaantjes: alle namen zijn achterhaald! Historie 13 minuten geleden
Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 8 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 13 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 14 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 15 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 16 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 18 uur geleden