De mogelijke komst van een megastal dicht bij natuurgebied Kampina zette destijds kwaad bloed bij natuurorganisaties. Dit protest was in 2018. Nu is duidelijk dat er definitief geen stal komt aan de Logtsebaan.
De mogelijke komst van een megastal dicht bij natuurgebied Kampina zette destijds kwaad bloed bij natuurorganisaties. Dit protest was in 2018. Nu is duidelijk dat er definitief geen stal komt aan de Logtsebaan. Foto: Annelieke van der Linden.

Megastal tegen Kampina definitief van de baan

Algemeen

Lange tijd vreesden natuur- en milieuorganisaties voor een stal met 19.000 biggen aan de rand van natuurgebied Kampina. Dat plan van de Boxtelse varkenshouder Johan van Hal gaat nu definitief niet door. Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte heeft de boerderij aan de Logtsebaan in Oirschot, waar de stal zou komen, aangekocht.  

De gemeente Oirschot en Van Hal waren al vanaf 2008 met elkaar in overleg over de komst van de megastal. Er volgden diverse rechtszaken, onder meer omdat de gemeente in eerste instantie akkoord ging met de bouw. Toen ook de provincie groen licht gaf, kwamen Natuurmonumenten en de Brabantse Milieu Federatie in opstand. Terwijl de juridische strijd voortduurde, wisselde de politiek ook van standpunt. 

Twee jaar geleden trokken de gemeente, provincie en de ontwikkelingsmaatschappij samen op om te kijken of de stal opgekocht kon worden. Na veel overleg met Van Hal is daarin nu overeenstemming bereikt. ,,Deze aankoop creëert rust in het buitengebied”, aldus wethouder Joep van de Ven van de gemeente Oirschot. Ook gedeputeerde Erik Ronnes van de provincie is blij dat de handtekening is gezet: ,,We hebben ons de maatschappelijke signalen, zowel van buurtbewoners als natuurbelangenorganisaties, aangetrokken en er is veel tijd en energie gestoken om een passende oplossing te vinden. Hiermee is ook de toename van stikstofdepositie op Kampina én in de Oisterwijkse vennen voorkomen.”

TERUGVERDIENEN

De stallen bij het bedrijf aan de Logtsebaan zijn inmiddels gesloopt. Oirschot en Ruimte voor Ruimte gaan nu samen bekijken op welke plek er woningen gebouwd kunnen worden om de aankoop van de veehouderij terug te verdienen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
The Gents: na voorproefje nu het ‘volledige diner’ Algemeen 29 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Toch nog ouderenbingo door centrumondernemers Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Zakelijke mededeling: Hoe je kunt sparen voor je kinderen: spaarrekening, crypto’s en andere opties Algemeen 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Extinction Rebellion houdt klimaatactie in Kampina Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Auto ondersteboven op Bosscheweg Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Pasgeboren kalfjes moeten nog een naam krijgen Algemeen gisteren
Afbeelding
Leer over ontstaan van Hezelaarse Akkers en De Scheeken Algemeen 15 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Magisch rondje varen in het donker tijdens Boxtel by Night Algemeen 14 aug, 15:00