De mogelijke komst van een megastal dicht bij natuurgebied Kampina zette destijds kwaad bloed bij natuurorganisaties. Dit protest was in 2018. Nu is duidelijk dat er definitief geen stal komt aan de Logtsebaan.
De mogelijke komst van een megastal dicht bij natuurgebied Kampina zette destijds kwaad bloed bij natuurorganisaties. Dit protest was in 2018. Nu is duidelijk dat er definitief geen stal komt aan de Logtsebaan. Foto: Annelieke van der Linden.

Megastal tegen Kampina definitief van de baan

Algemeen

Lange tijd vreesden natuur- en milieuorganisaties voor een stal met 19.000 biggen aan de rand van natuurgebied Kampina. Dat plan van de Boxtelse varkenshouder Johan van Hal gaat nu definitief niet door. Ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte heeft de boerderij aan de Logtsebaan in Oirschot, waar de stal zou komen, aangekocht.  

De gemeente Oirschot en Van Hal waren al vanaf 2008 met elkaar in overleg over de komst van de megastal. Er volgden diverse rechtszaken, onder meer omdat de gemeente in eerste instantie akkoord ging met de bouw. Toen ook de provincie groen licht gaf, kwamen Natuurmonumenten en de Brabantse Milieu Federatie in opstand. Terwijl de juridische strijd voortduurde, wisselde de politiek ook van standpunt. 

Twee jaar geleden trokken de gemeente, provincie en de ontwikkelingsmaatschappij samen op om te kijken of de stal opgekocht kon worden. Na veel overleg met Van Hal is daarin nu overeenstemming bereikt. ,,Deze aankoop creëert rust in het buitengebied”, aldus wethouder Joep van de Ven van de gemeente Oirschot. Ook gedeputeerde Erik Ronnes van de provincie is blij dat de handtekening is gezet: ,,We hebben ons de maatschappelijke signalen, zowel van buurtbewoners als natuurbelangenorganisaties, aangetrokken en er is veel tijd en energie gestoken om een passende oplossing te vinden. Hiermee is ook de toename van stikstofdepositie op Kampina én in de Oisterwijkse vennen voorkomen.”

TERUGVERDIENEN

De stallen bij het bedrijf aan de Logtsebaan zijn inmiddels gesloopt. Oirschot en Ruimte voor Ruimte gaan nu samen bekijken op welke plek er woningen gebouwd kunnen worden om de aankoop van de veehouderij terug te verdienen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Omstreden bouwplan aan Postelstraat Esch mag door Bouwen en wonen 51 minuten geleden
Sinds vorige week is dit geen vertrouwd beeld meer op de Kampina. De paarden zijn weggehaald door Natuurmonumenten.
Natuurgebied Kampina neemt afscheid van IJslandse paarden Natuur & milieu 5 uur geleden
Blik op het oude NS-station in de jaren tachtig.
'Boxtel werd dankzij treinstation plaats met allure' MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Logo
Marieke Dijkshoorn is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Gildenbondsharmonie.
Marieke Dijkshoorn nieuwe voorzitter Gildenbondsharmonie Cultuur 9 uur geleden
Logo
Rob Scholten, Mathijs Hendriks, Sjef Vermeer en Nathalie van den Bogaard (vlnr) tonen enkele items die per opbod worden verkocht. Tommie van Alphen maakt de veilingcommissie van ODC compleet.
Van voetbalschoenen Luuk de Jong tot gesigneerd wielershirt Jonas Vingegaard Verenigingen 11 uur geleden
De deelnemers aan het eendaagse lentetoernooi van LTV Munsel.
Tennissers LTV Munsel vinden mixen wel zo gezellig Sport 30 apr, 15:14
Tijdens Koningsdag waren er veel sportieve spelletjes voor de jeugd in sportpark De Laat in Gemonde.
Sportpark De Laat was stralend middelpunt tijdens Koningsdag in Gemonde Sport 30 apr, 14:45
Afbeelding
Waterschap met ruime buffer de zomer in Natuur & milieu 30 apr, 14:00