Clubs worden geconfronteerd met extra hoge energielasten, waaronder Taverbo aan de Voetboog die een eigen accommodatie beheert.
Clubs worden geconfronteerd met extra hoge energielasten, waaronder Taverbo aan de Voetboog die een eigen accommodatie beheert. Foto: Hans Verberk, 2021.

VVD pleit om energielasten clubs te compenseren

Algemeen

Duizenden euro’s extra per jaar zijn een aantal verenigingen per jaar kwijt aan hoge energielasten. Oppositiepartij VVD wil hier aandacht voor en vraagt het college van B en W naar compensatie. ,,Clubs zijn belangrijke steunpilaren van onze gemeenschap”, aldus de partij.

Volgens de liberalen hebben de clubs zelf weinig middelen om structureel de extra energielasten te dragen. Daarom willen de VVD’ers laten onderzoeken in hoeverre een tegemoetkoming in die meerkosten mogelijk is: ,,Men heeft niet kunnen anticiperen op de prijsstijgingen.”

Een mogelijkheid is om verenigingen te helpen bij het ontwikkelingen van hun verduurzamingsplannen. Energiezuinigere accommodaties leiden immers tot een lagere rekening. Al zijn er veel clubs die de laatste jaren hard hebben gewerkt om hun locaties te verduurzamen (denk aan zonnepanelen op clubgebouwen, zuinigere veldverlichting, enzovoort), Boxtel kan dit nog extra bevorderen, denkt de VVD. De partij denkt aan het inzetten van een adviseur zoals die ook voor het bedrijfsleven werd ingezet. De medewerker keek onder andere naar de mogelijkheden rondom zonnepanelen op bedrijfsdaken. Ook ondersteuning bij zaken als subsidies en investeringsregelingen is welkom.

De hulp betreft niet louter het doorverwijzen naar een website met wat informatie, vinden de politici, maar om concrete hulp bij het opstellen van een inhoudelijk en financieel plan. Overigens kunnen verenigingen binnenkort waarschijnlijk ook gebruik maken van de duurzaamheidslening van de gemeente Boxtel. 

Eerder deze maand werd bekend dat onder meer clubs met een eigen accommodatie hier gebruik van moeten kunnen maken. Er komt 250.000 euro beschikbaar, een lening is maximaal 50.000 euro. Tegenover vijftien mille staat 3 procent rente, tegenover 35 millie is dat 2,5 procent. Dinsdag 31 mei is hierover een informatieve en interactieve bijeenkomst in de raadzaal aan de Dr. Van Helvoortstraat vanaf 19.30 uur. Dinsdag 14 juni volgt hierover een besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Circulair bedrijf SNEW uit Boxtel krijgt Gouden Cirkel-award Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
OM eist 18 jaar cel tegen drie verdachten overval Boxtelse B&B-eigenaar Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Maher Mustafa opent winkel in Bernhardstaete Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Heerlijk flodderen met water en zand Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Repair café bij Het Goed Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Kloostertuin heeft voorbeeldfunctie Algemeen 14 uur geleden
Logo
Afbeelding
Een nummer 1 hit, grote podia en thuiskomen op de Bazaar Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Jonge taekwondoka’s Defence Center Boxtel slagen voor examen Algemeen 15 uur geleden