Kasteelpark Stapelen gaat begin 2022 18 bomen missen.
Kasteelpark Stapelen gaat begin 2022 18 bomen missen. Foto: Peter de Koning

Kasteelpark Stapelen gaat 18 bomen missen

Algemeen

Het merendeel van de bomen in kasteelpark Stapelen in Boxtel zijn van goede gezondheid. Voor dertien kastanjebomen en vijf Acacia’s geldt dat echter niet: deze zijn ziek en daardoor gevaarlijk. Van der Asdonk Hoveniers heeft de kap gepland voor 2022.

Stichting Beheer Kasteel Stapelen (SBK) liet in juli en augustus een onderzoek uitvoeren naar de groene reuzen op het landgoed. Daaruit bleek dus dat het grootste gedeelte van de bomen gezond is, met achttien stuks als uitzondering. Door verschillende aantastingen zijn deze in zeer slechte conditie. Ook dragen veel van de exemplaren zware, dode takken in hun kroon, stelt het hoveniersbedrijf. De kastanjebomen hebben allemaal de kastanjebloedingsziekte waardoor deze roestbruine plekken krijgen die gaan ‘bloeden’. 

Daarnaast worden ook zeven eiken onder handen genomen: de hoveniers verwijderen zware en grote takken waardoor zowat alleen de stammen nog overblijven. Deze dienen dan als voedsel voor schimmels en insecten en als verblijfplaatsen voor vogels, vleermuizen en eekhoorns. 

Binnenkort wordt voor de kap een omgevingsvergunning aangevraagd, zodat Van der Asdonk de werkzaamheden in 2022 kan uitvoeren. Enkele paden op het landgoed worden dan korte tijd afgesloten. Hoelang dat precies is en wanneer de groenwerkers aan de slag gaan, is nog niet bekend. Wel komen er op verschillende plekken nieuwe bomen voor terug.  

De gemeente bevestigt de plannen van de SBK. Zij verwachten dat de kap uitgevoerd gaat worden in februari of maart volgend jaar.  

pp Kasteelpark Stapelen moet in 2022 achttien bomen missen. Ook worden zeven eikenbomen ‘ecologisch geveld’, om dieren en insecten op het landgoed te helpen. 

Op donderdag 21 oktober waren er enkele stevige windvlagen. Daags erna ontdekten bezoekers van kasteelpark Stapelen deze flinke tak midden op het pad.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 7 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 12 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 13 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 14 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 15 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 17 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 18 uur geleden