Vanwege personeelstekort krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 niet om de twee, maar om de drie jaar een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek borstkanker, als het aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis ligt. Zes Boxtelse politieke partijen hebben een motie hiertegen ingediend.
Vanwege personeelstekort krijgen vrouwen tussen de 50 en 75 niet om de twee, maar om de drie jaar een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek borstkanker, als het aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis ligt. Zes Boxtelse politieke partijen hebben een motie hiertegen ingediend. Foto: eigen collectie

‘Blijf borstkankeronderzoek eens per twee jaar uitvoeren’

Algemeen

Zes van de acht politieke partijen in Boxtel manen staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) om terug te komen op zijn voornemen voor het borstkankeronderzoek. Normaal vindt dit iedere twee jaar plaats bij vrouwen boven de vijftig jaar, maar hij wil het in ieder geval tot 2024 eens per drie jaar laten plaatsvinden.

Volgens de staatssecretaris is er momenteel te weinig screeningspersoneel en ontstaan er op diverse plekken in het land lange wachttijden. Overigens zorgde ook corona voor vertragingen omdat het onderzoek tijdelijk stil lag. De staatssecretaris zegt tijd nodig te hebben zodat er meer mensen opgeleid kunnen worden die de onderzoeken uitvoeren. In 2024 wordt gekeken of de controle weer iedere twee jaar kan plaatsvinden.

Oorspronkelijk is deze motie ingediend door politieke partij Stem van Krimpen uit Krimpen aan den IJssel en opgevolgd in meerde gemeenten om een stem richting Den Haag te laten horen. Combinatie95 diende deze in bij monde van raadslid Christien van Schijndel. Balans, SP, CDA, D66 en INbox sloten zich hierbij aan. De partijen willen niet alleen dat het onderzoek tweejaarlijks blijft plaatsvinden, maar ook dat de leeftijdsgrens voor controle wordt verlaagd van 50 naar 35 jaar. 

De partijen vinden het belangrijk om de roep richting Den Haag te steunen omdat bij een zo vroeg mogelijke ontdekking van borstkanker de kans op een succesvolle behandeling groter is. Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker en ongeveer een miljoen vijftigplussers maakt gebruik van het bevolkingsonderzoek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 4 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 9 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 10 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 11 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 12 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 14 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 15 uur geleden