Yvon Jaspers is vanaf donderdag 11 maart te zien in haar nieuwe programma Onze boerderij in Europa. Hoewel de presentatrice al enige tijd niet meer in Boxtel woont, bezoekt zij nog regelmatig haar geboortedorp. In 2017 bijvoorbeeld toen zij het belletje in het carillon van de Sint-Petrusbasiliek onthulde ter ere van haar in 2016 overleden vader Jan. (Foto: Peter de Koning).
Yvon Jaspers is vanaf donderdag 11 maart te zien in haar nieuwe programma Onze boerderij in Europa. Hoewel de presentatrice al enige tijd niet meer in Boxtel woont, bezoekt zij nog regelmatig haar geboortedorp. In 2017 bijvoorbeeld toen zij het belletje in het carillon van de Sint-Petrusbasiliek onthulde ter ere van haar in 2016 overleden vader Jan. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Yvon Jaspers bezoekt boeren over de grens

Algemeen Cultuur & Kunst (c) Milieu & Energie (c) Nieuws (c)

De in Boxtel geboren Yvon Jaspers gaat met Boer zoekt Vrouw-stellen (en chauffeur ‘Bertie’) over de grens voor het nieuwe KRO-NCRV-programma Onze boerderij in Europa. De eerste aflevering is donderdag 11 maart.

In het televisieprogramma gaan de boeren op zoek naar agrarische ondernemingen die het iets anders zijn gaan aanpakken, ter inspiratie voor ‘onze boeren’. Jaspers: ,,Hoe wij ons eten produceren gaat ons allemaal aan. Klimaat en natuur houden niet op bij de landsgrenzen.”

Niet alleen dankzij de coronacrisis, maar ook door alle extra normen en regels die er door de jaren heen bij zijn gekomen, denkt Jaspers dat boeren de kop vol hebben. ,,De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: ‘wij voeden de wereld’. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: ‘Hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen’.”

DRUIVEN STAMPEN

In een camper rijden Jaspers en de stellen naar Denemarken, Duitsland en Zwitserland. ,,Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om vervolgens in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor wijn. We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”, vraagt de Boxtelse zich af.

NOORD-JUTLAND

Donderdag 11 maart is het eerste boerenkoppel te zien: Jan en Rianne Blom, die vijf jaar geleden meededen aan Boer zoekt Vrouw en hun bedrijf in Texel hebben. Zij draaien in Denemarken onder meer mee met Sjaak en Jacqueline Bosma, die vier jaar geleden emigreerden en nu een melkveebedrijf met 220 koeien runnen in Noord-Jutland. De aflevering begint om 20.30 uur op NPO 1.

OP DE FOTO: Yvon Jaspers start donderdag 11 maart met haar nieuwe programma Onze boerderij in Europa. Hoewel de presentatrice al enige tijd niet meer in Boxtel woont, bezoekt zij nog regelmatig haar geboortedorp. In 2017 bijvoorbeeld toen zij het belletje in het carillon van de Sint-Petrusbasiliek onthulde ter ere van haar in 2016 overleden vader Jan. (Foto: Peter de Koning). 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 6 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 11 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 13 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 13 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 14 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 17 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 18 uur geleden