Verpleegkundige Lisa Kreemer gefotografeerd na een nachtdienst in de eerste coronagolf. Het portret dat Jiri Büller op 11 april 2020 maakte voor de Volkskrant won de Zilveren Camera in de categorie enkel portret.
Verpleegkundige Lisa Kreemer gefotografeerd na een nachtdienst in de eerste coronagolf. Het portret dat Jiri Büller op 11 april 2020 maakte voor de Volkskrant won de Zilveren Camera in de categorie enkel portret. Foto: Jiri Buller

Zilveren Camera voor coronaportret oud-Essche

Algemeen Esch (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Nadat ze in de eerste piek tijdens de coronacrisis uit een heel zware nachtdienst kwam in het Udense ziekenhuis Bernhoven, werd Lisa Kreemer in april vorig jaar geportretteerd door Jiri Büller voor de Volkskrant. Hij zond de foto van de oud-inwoonster van Esch in voor de Zilveren Camera en won ermee de eerste prijs in de categorie ‘enkel portret’. ,,Als ik naar de foto kijk, zie ik echt wat een energie het kostte”, reageert Lisa.

Eigenlijk is Lisa anesthesiemedewerker, maar in de eerste weken na de coronauitbraak schoot ze te hulp op de Intensive Care-afdeling van Bernhoven. ,,Toen de foto werd gemaakt, leefden we in een onzekere en zware tijd. Ik denk dat deze foto ook echt weerspiegelt hoe we ons vrijwel allemaal hebben gevoeld.” Lisa kijkt strak in de camera; de afdrukken van het mondmasker dat ze kort ervoor nog droeg, staan in haar gezicht. Ze vindt het leuk dat haar portret de Zilveren Camera won, maar benadrukt dat het niet om haar maar om alle zorgmedewerkers gaat. En: ,,Niet alleen wij hebben het druk en zwaar agehad, maar heel Nederland!” 

BRANDHAARD COVID-19

Alle medewerkers van de bewuste nachtdienst werden na hun werk op 11 april door Büller geportretteerd. Iedereen werkte mee aan diens verzoek daartoe. ,,We vonden het een mooi initiatief. Op dat moment was Bernhoven een van de brandhaarden van Covid-19. De ambulances reden af en aan alle reguliere zorg werd stil gelegd.” Op elke afdeling lagen corona-patiënten. ,,Alle medewerkers van andere disciplines waren bereid om hun schouders eronder te zetten Een heel mooie saamhorigheid. Tenslotte wilden we graag voor de patiënten zorgen”, vertelt Lisa.

Ze vervolgt: ,,We hebben ons eigenlijk allemaal wel kwetsbaar gevoeld in die tijd, omdat we niet wisten wat ons nog te wachten stond. Maar we hebben allen onze best gedaan om de juiste zorg te kunnen leveren. Rond het voorjaar 2020 was er een betere patiëntenspreiding waardoor de meeste ondersteuners en medewerkers weer terug konden naar eigen afdelingen om daar weer andere zorg te kunnen gaan leveren.”

NAAR SINT-MAARTEN

Zelf ging Lisa daarna acht weken naar het Caribische eiland Sint-Maarten om daar te ondersteunen in het coronaprogramma van de overheid. ,,Nu kunnen we gelukkig weer onze reguliere zorg draaien en is de coronazorg door samenwerking over heel Nederland verspreid en staan we voor elk ander ziekenhuis klaar.” Ze begrijpt dat er coronamoeheid ontstaat bij mensen, maar: ,,we moeten beseffen dat het nog niet voorbij is. Dat maakt het zwaar voor iedereen, niet alleen voor ons als zorgpersoneel.”

Hoewel corona nog altijd niet is uitgebannen, zegt Lisa dat het nu allemaal wel echt anders is. ,,We hebben inmiddels veel geleerd en zijn heel goed voorbereid op wat ons te doen staat als er weer meer covid-patiënten komen.”

Als het nodig is, dan is Lisa opnieuw inzetbaar in de corona-zorg: ,,Dat doe je gewoon, je zet er samen de schouders onder. Ik werk nu weer op de operatiekamer en daar ben ik blij om.” Ze vindt het fijn en belangrijk dat tijdens de tweede coronagolf reguliere operaties toch konden worden uitgevoerd.

Lisa woonde tot haar 21e in Esch waar ze lid was van diverse sportverenigingen en nog altijd veel familie heeft. Ze doorliep de Willibrordusschool en volgde middelbaar onderwijs in Vught om vervolgens te gaan studeren in Utrecht. In Sint-Antoniusziekenhuis in Nieuwegein doorliep ze haar vervolgopleiding tot anesthesiemedewerker. Daar werkte Lisa jarenlang met plezier totdat ze in 2019 overstapte naar Bernhoven in Uden.

* * *

De foto die Jiri Büller van Lisa maakte, heeft niet alleen de Zilveren Camera in de categorie enkel portret gewonnen, maar maakt ook kans op de publieksprijs van de fotowedstrijd. Stemmen kan via https://www.zilverencamera.nl/publieksprijs-2020/43/.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 7 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 12 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 13 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 14 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 15 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 17 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 18 uur geleden