Afbeelding
Foto: Mariëlle Wijffelaars

What’s Up, Sam?

Algemeen Boxtel Oost (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Boeken lezen vindt Sam van den Bogaard (7) best leuk. Er waren op een bepaald moment thuis zelfs zoveel boeken van hem, zijn broers en zijn ouders, dat er eigenlijk een paar weg moesten. Samen met vader Mario besloot Sam een minibieb te maken: een kastje tegen de gevel van hun woning aan de Beukums 108. Dat gaat zo goed, dat Sam kinderboekenambassadeur is geworden.

Wauw, Sam. Heb je deze gave minibieb helemaal zelf gemaakt? ,,Het was eerst gewoon een kastje en samen met papa heb ik dat geschuurd en geverfd. Ook hebben we er een dak opgemaakt en deuren zodat de boeken niet nat worden. Op de planken zit folie. Sterren voor de volwassenen en piraten op de plank van de kinderboeken.”

De bieb ziet er supermooi uit. Komen er vaak mensen boeken halen en brengen? ,,We hebben boeken voor kinderen en voor grote mensen. Er komen ongeveer vijf mensen per week, een iemand komt zelfs elke week terug. Ze neemt dan een tas vol boeken mee en leent er ook veel. We kletsen dan vaak ook even. Ik denk dat ze lezen gewoon heel leuk vindt, grote mensen lezen vaak meer dan kinderen. Of ik zelf veel boeken lees? Ik vind het wel leuk, maar speel ook heel graag met Lego. Mijn lievelingsboeken zijn De Heksen en de serie De Waanzinnige Boomhut. Wel jammer, alle plaatjes zin boeken zijn in zwart wit. Ik vind kleurentekeningen veel mooier.”

Je hebt ook kinderzwerfboeken in jouw bieb. Wat is daar zo bijzonder aan? ,,Op de boeken staat een sticker met ‘neem mij mee!’. Mensen mogen die na het lezen zelf verstoppen zodat andere kinderen de boeken kunnen vinden en lezen. Met een scancode kun je het zwerfboek volgen. Het is gewoon heel belangrijk dat mensen veel lezen want het is leuk en je leert er veel van.”

Jij kan hier wel heel goed over vertellen, daarom ben je zeker ook ambassadeur geworden? Moet je daar veel voor doen? ,,Er zijn in Nederland nu vierduizend geregistreerde minibiebs. Maar dat moeten er nog veel meer worden! Ik wil de minibiebs bekender maken, dat is mijn werk als ambassadeur. Eén van de plannen was om te zorgen voor een verhaaltje in de krant. Dat hoef ik nu zelf niet meer te regelen. Je moet ook even opschrijven dat iedereen bij mij boeken mag komen halen. Kinderen en grote mensen. De planken staan helemaal vol!” (Foto: Mariëlle Wijffelaars).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 4 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 9 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 10 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 11 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 12 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 14 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 15 uur geleden