Karin Schoenmakers maakt een ommetje. Ze staat bovenaan in de wandelcompetitie van woonstichting Joost. (Foto: woonstichting Joost).
Karin Schoenmakers maakt een ommetje. Ze staat bovenaan in de wandelcompetitie van woonstichting Joost. (Foto: woonstichting Joost). Foto: Woonstichting Joost

Medewerkers Joost maken ommetjes voor punten

Algemeen Ondernemen & Werken (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Meer dan 4.150 ommetjes hebben medewerkers van woonstichting Joost al gemaakt sinds 4 januari. Meer bewegen en verbinding scheppen: dat voornemen lanceerde de organisatie na de nieuwjaarsborrel. Al 66 deelnemers pakten de handschoen op.

Joost maakt gebruik van de Ommetjes-app. De Hersenstichting ontwikkelde die samen met hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder met als doel mensen ertoe aan te zetten meer te gaan wandelen. Aan de app is een competitie-element verbonden en dat maakt deelname des te aantrekkelijker.

,,Binnen Joost hebben we zes groepen gemaakt van zo’n twaalf deelnemers. De competitie duurt in totaal tien weken, we zijn dus over de helft en liepen meer dan 4.150 ommetjes”, vertelt HR-adviseur Evelijn Wegink namens de woonstichting.

De wandelingetjes duren zo’n twintig minuten en leveren punten op. De groep die na afloop de meeste punten heeft wint de wedstrijd en ontvangt een leuke prijs.

OVERLEG

Het is niet zo dat er ineens allerlei werk blijft liggen omdat al het personeel van Joost aan het wandelen is. Wegink: ,,Werken en wandelen valt te combineren. Je kunt bijvoorbeeld lopend telefonisch overleg voeren. Of fysiek, met een collega. Op dit moment bestaat een gezelschap buiten uit maximaal twee mensen, dus dat mag.” Daarnaast is een ommetje in de pauze natuurlijk ook een optie.

De meeste punten levert een wandeling voor negen uur ‘s ochtends op. En ieder puntje is er eentje. Wegink: ,,Ik merk dat het competitie-element echt een stimulans is. Ik sta bewust eerder op om op tijd een rondje gelopen te hebben.”

De competitie is vermakelijk, maar het gaat uiteraard om het achterliggende doel: bewegen. Wegink: ,,Veel mensen zitten uren per dag en nu, in de lockdown, misschien nog wel meer dan ooit. Door het wandelprogramma is Joost volop in beweging gekomen.” Ook verbinding creëren was een reden voor de woonstichting om de Ommetjes-app te gaan gebruiken: ,,Het werkt. Er worden allerlei foto’s gedeeld van wandelingen en berichtjes doorgeappt.”

Aan motivatie geen gebrek bij Joost: dinsdag hadden de deelnemers samen al 2.044 uur en 29 minuten gewandeld. Wat puntenaantal betreft, ging twee dagen geleden groep 2 aan de leiding. Die telt twaalf wandelaars. Aardig detail: groep 3, met elf lopers, maakte vier ommetjes minder, maar liep wel 24 uur langer.

VROEGE VOGELS

Vroege vogels verdienen de meeste punten, daarin schuilt het geheim van de hoge scores, weet Karin Schoenmakers. Zij voert de ranglijst bij Joost aan. ,,Ik maak elke dag voor negen uur ‘s ochtends een wandeling, ook in de weekenden. Later op de dag loop ik nog minstens een keer. Het derde ommetje levert weliswaar geen punten op, maar wel hersenweetjes in de app. En uiteindelijk dragen die ook weer bij aan de score.”

Schoenmakers geniet van het buiten zijn: ,,Ik was altijd al actief, maar door de app nog meer. Er is al overleg geweest met een aantal enthousiaste collega’s. Ik denk dat we na deze tien weken doorgaan.”

De man van de ‘ommetjeskoningin’ vaart er wel bij. ,,Hij liet eerst ‘s ochtends vroeg de hond uit, maar dat doe ik nu.”

OP DE FOTO: Karin Schoenmakers maakt een ommetje. Ze staat bovenaan in de wandelcompetitie van woonstichting Joost. (Foto: woonstichting Joost).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 7 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 12 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 13 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 14 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 15 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 17 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 19 uur geleden