Afbeelding

Blauwe Knop geeft inzicht in financiën

Algemeen

ZAKELIJKE MEDEDELING

Voor veel mensen is het complex en moeilijk om grip te krijgen op de eigen financiële situatie. Waar is goede en bruikbare informatie te vinden op de diverse overheidswebsites? De Blauwe Knop maakt het makkelijker om de gewenste informatie te vinden en biedt mensen de mogelijkheid zelf persoonlijke data te downloaden van overheidswebsites voor meer inzicht in de financiële situatie.

Regie houden

De Blauwe Knop zorgt ervoor dat mensen regie op hun eigen gegevens behouden. Iedereen heeft namelijk recht op toegang tot de persoonlijke data. Deze data kan gebruikt worden voor de organisatie van hun leven, werk of bedrijf. Met een sim only abonnement met data heeft men ook toegang vanaf de smartphone. Gemeenten en uitvoeringsorganisaties bieden op dit moment al de mogelijkheid om bepaalde persoonlijke gegevens te downloaden. Iedere organisatie doet het echter op haar eigen manier, waardoor de gegevens niet altijd vergelijkbaar, gestandaardiseerd of compleet zijn. Hierdoor wordt de begrijpelijkheid van de informatie kleiner. Om deze reden werkt gemeente Boxtel met één herkenbare oplossing: de Blauwe Knop. Hiermee downloaden inwoners een overzicht van de schulden. Deze gegevens zijn te gebruiken voor het aanvragen van schuldhulpverlening, het krijgen van een overzicht van de financiële situatie en voor de aanvraag van een hypotheek of een huurwoning.

Processen versnellen

Ook voor organisaties biedt de Blauwe Knop diverse voordelen. Zo maakt dit systeem het proces van schuldhulpverlening eenvoudiger, waardoor de gemiddelde doorlooptijd verkort. Aan het eind van zo’n traject worden de nog openstaande schulden kwijtgescholden. Momenteel is de landelijke gemiddelde doorlooptijd van de intake zo’n drie maanden. Door gebruik te maken van de Blauwe Knop kan dat aanzienlijk sneller. Niet alleen kan hierdoor efficiënter worden ingegaan op een hulpvraag, maar ook is het erg fijn voor betrokkenen wanneer ze snel weten waar ze aan toe zijn.

WegWijs

WegWijs is schulddienstverlener in gemeente Boxtel. Schulddienstverlening kan inwoners helpen bij het oplossen van financiële problemen door samen naar de financiële situatie te kijken. Zo wordt duidelijk hoeveel schuld er precies is maar krijgt de cliënt ook inzicht in hoe deze schulden zijn ontstaan en wat er nodig is om de schulden op te lossen. Er kan altijd contact opgenomen worden met WegWijs wanneer er zorgen zijn over geld of schulden. Ook bij problemen door loonbeslag of bankbeslag is het verstandig om de organisatie in te schakelen. In een aantal gevallen moet er altijd contact opgenomen worden met WegWijs op voor hulp, zoals wanneer het water of de energie wordt afgesloten of wanneer de rechter heeft besloten dat iemand uit huis moet. In dit geval komt men vaak ook in aanmerking voor hulp vanuit de Voedselbank. Wie onder de armoedegrens zit kan hier terecht voor gratis voedsel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 5 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 10 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 11 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 12 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 13 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 15 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 17 uur geleden