Liempdenaar Collin van Dijk (links) tijdens zijn nieuwjaarsduik in de Tilburgse surfplas. Naast hem Björn van Eenaeme, een ervaren koudwaterzwemmer. (Foto: eigen collectie).
Liempdenaar Collin van Dijk (links) tijdens zijn nieuwjaarsduik in de Tilburgse surfplas. Naast hem Björn van Eenaeme, een ervaren koudwaterzwemmer. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

Liempdenaar Collin van Dijk heeft geen koudwatervrees

Algemeen Liempde (c) Sport & Gezondheid (c) Nieuws (c)

Liempdenaar Collin van Dijk (23) begon het nieuwe jaar met een frisse duik. Samen met Björn van Eenaeme luidde hij 2021 in met een plons in de Tilburgse surfplas. Gelukkig hebben de mannen geen koudwatervrees.

IJsberen, zo worden mensen genoemd die voor hun plezier regelmatig in water zwemmen dat kouder is dan vijf graden Celsius. Van Dijk en Van Eenaeme zijn zulke ijsberen. Van Dijk: ,,Na een onverwachte ontmoeting aan de surfplas in september nodigde Björn, een ervaren koudwaterzwemmer, mij uit om eens mee te gaan zwemmen in het verfrissende water. Zo gezegd, zo gedaan.”

Sinds die ontmoeting volgden er wekelijkse zwemsessies in het kouder wordende water. Van Dijk: ,,Dat betekende in het begin veel bibbers, maar na verloop van tijd leerde ik mijn adem controleren en kreeg ik de kou uiteindelijk volledig onder controle.”

IMMUUNSYSTEEM

Koudwaterzwemmen is goed voor de gezondheid, aldus de Liempdenaar. ,,Deze training beïnvloedt het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel, dat onder meer de hartslag en lichaamstemperatuur regelt. Daarnaast heeft koudwaterzwemmen effect op de hormoonhuishouding, wat ertoe kan leiden dat je minder snel ziek wordt van ziekteverwekkers. Ook bevordert het de bloedsomloop, je slaat helemaal rood aan na het zwemmen.” The Iceman Wim Hof, claimt ook nog dat ontstekingswaarden verminderen en dat klachten van mensen met aandoeningen als reuma en de ziekte van Crohn afnemen, vervolgt Van Dijk.

De jonge zwemliefhebber ervaart naast fysieke ook psychische sensaties tijdens de trainingen: ,,Het intense gevoel van het koude water in combinatie met het beheersen van je adem heeft een uitzonderlijk rustgevend effect en wanneer je het water verlaat, staat je lichaam voor je gevoel in de fik en wordt je opgeladen door een stroom van energie.”
In tegenstelling tot Collin, die nog een rookie is in koudetraining, is Bjorn hier al jaren enthousiast mee bezig: ,,Ik heb aan zwemwedstrijden meegedaan op verschillende plekken, in water met een temperatuur van rond de 5° Celsius, zo ben ik de Maas overgezwommen in februari 2019.”
Koudwaterzwemmen wordt populairder merken de twee op. ,,Steeds vaker komen we anderen tegen die ook de stap maken naar het koude water, vooral jeugd lijkt er in geïnteresseerd te zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
De Jordaantjes: alle namen zijn achterhaald! Historie 21 minuten geleden
Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 8 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 13 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 15 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 15 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 16 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 18 uur geleden