Markt opnieuw autovrij in zomerweekends 2021

Algemeen Verkeer & Infrastructuur (c) Centrum-Breukelen (c) Ondernemen & Werken (c) Nieuws (c)

De Boxtelse Markt was afgelopen zomer afgesloten voor autoverkeer om zo horeca-exploitanten de mogelijkheid te bieden ruimere terrassen in te richten. Het experiment was zo succesvol dat het navolging verdient. Te meer omdat van overlast en overtredingen weinig sprake was. Dat schrijft het college van B en W aan de gemeenteraad.

Eerder al concludeerden burgemeester en wethouders samen met stichting Centrummanagement Boxtel dat de door de coronacrisis ingegeven afsluiting van het marktplein goed heeft uitgepakt. ‘Was er in het begin nogal wat scepsis en argwaan, met name bij de detailhandel in het centrum, na verloop van tijd sloeg dit om in enthousiasme en waardering’, aldus het college.

HERSTEL BESTEDINGEN

De diverse activiteiten die onder de titel Bruisend Centrum Boxtel op en rond de Markt werden gehouden, hebben gezorgd voor reuring, toename van winkelend publiek en herstel van bestedingen, concluderen B en W. Daarbij heeft uiteraard het goede weer ook een rol gespeeld, evenals de acties om meer lokaal kopen te stimuleren en de angst om naar de stad te gaan. ‘Over het algemeen is de detailhandel dan ook positief over de huidige situatie. Het experiment van het seizoensparkeren verdient navolging’, zo is te lezen in de brief die de raadsleden afgelopen week ontvingen.

Met dat schrijven brachten B en W de gemeenteraad op de hoogte van de evaluatie van de activiteiten en maatregelen om de negatieve gevolgen van de Covid-19-crisis voor winkeliers en horeca-uitbaters terug te dringen. In de brief staat tevens dat de afsluiting van de Markt uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid een positief effect had. Er kwamen weinig meldingen van overlast en politie en boa’s hoefden niet veel in actie te komen. Volgens het college zijn er weinig waarschuwingen en boetes uitgedeeld.

DUIDELIJKER REGELS

Eerder meldden B en W en Centrummanagement al dat een eventuele herhaling van het experiment gepaard dient te gaan met aanvullende maatregelen. Met name de bereikbaarheid van het centrum voor hulpdiensten is een punt van zorg, maar ook de bevoorrading van winkels in de Rechterstraat, de Kruisstraat en op de Markt in de weekeinden.

Daarnaast moet duidelijker worden aangegeven waar automobilisten wél kunnen parkeren als de Markt afgesloten is en wellicht moeten zelfs vervangende parkeerplekken worden gerealiseerd. Bovendien verdient ook het fietsverkeer nadere aandacht.

BLOEMBAKKEN

In de maanden juni tot en met september werden met borden en hekken afzettingen gerealiseerd, maar dit gaf wel een rommelig beeld, erkent de gemeente. Wellicht dat volgend jaar met bloembakken - ook als afscheiding tussen de verschillende terrassen - een meer praktische en fraaiere oplossing mogelijk is.

Als volgend jaar de Markt in de zomermaanden wordt afgesloten, zou het plein beter toegerust moeten worden voor fietsers en voetgangers, denken B en W. Bovendien zou fietsen in het smalle deel van de Rechterstraat tijdelijk moeten worden verboden. Zo’n verbod lijkt het college in de wintermaanden niet noodzakelijk. Beleid omtrent een en ander moet nog definitief vorm krijgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 6 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 11 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 12 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 13 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 14 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 16 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 17 uur geleden