De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning).
De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Kunstenaars willen bezuinigingen inzichtelijk maken

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Boxtel moet de broekriem aanhalen. Hoe? Dat beslist de nieuwe gemeenteraad volgend jaar tijdens een kerntakendiscussie. Kunstenaars probeerden zaterdag mensen op straat te verleiden mee te praten over mogelijke bezuinigingen. Een creatieve manier om politieke interesse op te wekken in aanloop naar de gisteren gehouden verkiezingen.

Bij een leegstaand winkelpand van De Beiaard aan de Clarissenstraat stonden zaterdagmiddag enkele jonge kunstenaars van het collectief Young Artists Feed Forward (YAFF). Op de stoep hielden zij voorbijgangers aan om aan de hand van een schematische indeling van de Boxtelse gemeentebegroting te vragen naar hun oplossingen om te bezuinigen. Via een mobiele telefoon werden de suggesties doorgegeven naar een van de collega’s die in de lege etalage aan een kunstzinnige vertaling van de begroting werkte.

NIET POLITIEK GEBONDEN

,,Sommige mensen reageren enthousiast en komen met ideeën, maar er zijn ook passanten die dit allemaal maar flauwekul vinden”, aldus de Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo, een van de YAFF-leden. Uiteindelijk spraken zij en haar collega’s zo’n 25 mensen. Veel van hen toonden zich aanvankelijk niet zo toeschietelijk in de veronderstelling dat de vrouwen er namens een politieke partij stonden. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval was, reageerden veel voorbijgangers wel.

BETROKKEN VOELEN

Het merendeel was positief, meldde Van Oploo na afloop: ,,Mensen waren verrast door het initiatief en het werd als prettig ervaren om een visueel overzicht te zien van hoe de kosten verdeeld zijn. De voorbijgangers die we gesproken hebben waren geïnteresseerd en wilden graag ‘meebezuinigen’.” Het duidt er volgens Van Oploo op dat inwoners zich betrokken willen voelen. Of politieke partijen slagen om in die behoefte te voorzien, is voor YAFF nog een open vraag.

,,Voor ons zelf was het een geslaagde opzet die naar meer smaakt. Het was dan ook leuk dat zich al spontaan iemand meldde die lege winkelruimtes ter beschikking wilde stellen om meer van dit soort activiteiten te houden”, aldus Van Oploo.

OP DE FOTO: De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Waggelrevue in Comsche Hoeve: tweemaal uitverkocht huis Algemeen 4 uur geleden
Logo
Afbeelding
Leerlingen Molenwijkschool maken dichtbundel over geloven (foto's) Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Prima prestaties handboogschutters L'Union Boxtel Sport 7 uur geleden
Afbeelding
ODC bezorgt Nieuwkuijk bijna zijn eerste nederlaag Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Essche Boys verzuimt in eigen huis te winnen Sport 9 uur geleden
Afbeelding
RKSV Boxtel verliest in slotminuut Algemeen 10 uur geleden
Logo
Afbeelding
Bloederige grappen Ploegers blijken schot in de roos (foto's) Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Reis Achterhoek betaalt zich niet uit voor Ducks Sport 11 uur geleden