Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning).
De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Kunstenaars willen bezuinigingen inzichtelijk maken

Algemeen Centrum-Breukelen (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Boxtel moet de broekriem aanhalen. Hoe? Dat beslist de nieuwe gemeenteraad volgend jaar tijdens een kerntakendiscussie. Kunstenaars probeerden zaterdag mensen op straat te verleiden mee te praten over mogelijke bezuinigingen. Een creatieve manier om politieke interesse op te wekken in aanloop naar de gisteren gehouden verkiezingen.

Bij een leegstaand winkelpand van De Beiaard aan de Clarissenstraat stonden zaterdagmiddag enkele jonge kunstenaars van het collectief Young Artists Feed Forward (YAFF). Op de stoep hielden zij voorbijgangers aan om aan de hand van een schematische indeling van de Boxtelse gemeentebegroting te vragen naar hun oplossingen om te bezuinigen. Via een mobiele telefoon werden de suggesties doorgegeven naar een van de collega’s die in de lege etalage aan een kunstzinnige vertaling van de begroting werkte.

NIET POLITIEK GEBONDEN

,,Sommige mensen reageren enthousiast en komen met ideeën, maar er zijn ook passanten die dit allemaal maar flauwekul vinden”, aldus de Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo, een van de YAFF-leden. Uiteindelijk spraken zij en haar collega’s zo’n 25 mensen. Veel van hen toonden zich aanvankelijk niet zo toeschietelijk in de veronderstelling dat de vrouwen er namens een politieke partij stonden. Toen duidelijk werd dat dit niet het geval was, reageerden veel voorbijgangers wel.

BETROKKEN VOELEN

Het merendeel was positief, meldde Van Oploo na afloop: ,,Mensen waren verrast door het initiatief en het werd als prettig ervaren om een visueel overzicht te zien van hoe de kosten verdeeld zijn. De voorbijgangers die we gesproken hebben waren geïnteresseerd en wilden graag ‘meebezuinigen’.” Het duidt er volgens Van Oploo op dat inwoners zich betrokken willen voelen. Of politieke partijen slagen om in die behoefte te voorzien, is voor YAFF nog een open vraag.

,,Voor ons zelf was het een geslaagde opzet die naar meer smaakt. Het was dan ook leuk dat zich al spontaan iemand meldde die lege winkelruimtes ter beschikking wilde stellen om meer van dit soort activiteiten te houden”, aldus Van Oploo.

OP DE FOTO: De jonge Boxtelse kunstenaar Renée van Oploo bij de kunstzinnige vertaling van de Boxtelse gemeentebegroting. Op straat spreekt een collega van haar passanten aan om voorstellen te doen voor noodzakelijke bezuinigingen. (Foto: Peter de Koning).

Logo
Afbeelding
Woud aan gele borden langs Boxtelse wegen Gemeente Boxtel 13 uur geleden
Logo
Afbeelding
Agterblijvers vieren 6 keer 11 jaar op z'n Duits Verenigingen 19 uur geleden
Afbeelding
Buurtbus Esch verwelkomt 600.000e passagier Verenigingen 20 uur geleden
Afbeelding
DVG deelt punten broederlijk met Wilhelmina Sport 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
ODC incasseert het meest in Rabo Club Support Verenigingen 22 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Je kunt hier op elk gewenst niveau tafeltennissen' Sport 23 uur geleden
Logo
Afbeelding
Raadsleden enthousiast over 'zorgbuurthuis', maar waar? Politiek 27 nov., 17:25
Afbeelding
MEP herfstkampioen na winst op medekoploper Sport 27 nov., 15:46