Afbeelding
Foto: Peter de Koning

College Haaren neemt keuze Esch over

Algemeen

Haaren maakte maandag bekend dat een meerderheid van de Esschenaren in de toekomst bij Boxtel wil aansluiten als de gemeente wordt opgeheven. Het college van B. en W. neemt deze keuze over, zo blijkt uit het raadsvoorstel dat dinsdag is gepresenteerd. De gemeenteraad neemt op donderdag 5 juli een besluit over de verdeling van de kernen.

In alle dorpen konden inwoners aangeven bij welke gemeente ze in de toekomst willen aansluiten. Het gemeentebestuur stelt in het raadsvoorstel voor om Esch over te dragen aan Boxtel, Haaren aan Oisterwijk, Biezenmortel aan Tilburg en Helvoirt aan Vught. Er hebben inspraakrondes plaatsgevonden in de dorpen. De tweede inspraakronde in Esch was nodig, omdat de voorkeur van de dorpelingen na de eerste bevraging niet duidelijk was; de stemmen voor Vught of Boxtel waren gelijkelijk verdeeld. Daaruit bleek dat een ruime meerderheid van 56 procent van de Esschenaren in de toekomst wil aansluiten bij de gemeente Boxtel, tegen veertig procent van de respondenten die liever bij Vught wil horen. Vanaf 611 adressen in Esch kreeg de gemeente Haaren reactie.

De voorbereiding van het raadsvoorstel gebeurde samen met de gemeenten Boxtel, Heusden, Oisterwijk, Tilburg en Vught. Het college van de gemeente Heusden stelt zijn gemeenteraad voor af te zien van deelname aan het herindelingstraject, vanwege de keuze van de inwoners van de kern Helvoirt voor Vught. Het besluit dat de gemeenteraad op 5 juli neemt, is de volgende stap op weg naar het herindelingsontwerp, dat wordt opgesteld door de gemeente Haaren en de gemeenten die een deel van het gebied overnemen. Na het vaststellen van dit ontwerp kunnen zienswijzen worden ingediend. Vervolgens volgt het herindelingsadvies, dat naar verwachting in mei of juni 2019 via de provincie naar het Rijk gaat.

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 7 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur 32 minuten geleden
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 16 uur geleden
Van links naar rechts: Mark Peters, Mitch Koningstein, Paul Jongsma, Duane Tomala en Rob Voets, de initiatiefnemers van het nieuwe festival.
Nieuw festival met graffiti, bier en live muziek Algemeen 18 uur geleden
Logo
Hexspoor E-fulfilment op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.
Hexspoor beste fulfilmentbedrijf 2024 Zakelijk 19 uur geleden
Zonnig bierpompfeest in Esch.
Bierpompfeest Esch: gauw vullen die pullen Cultuur 21 uur geleden
Logo
De voormalige drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat wordt een vestiging van Holland Recycling.
Dutch Re-use Center in pand drukkerij Tielen Economie 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
Aanpassen Column 22 uur geleden