Afbeelding
Foto: Henk van Weert

Open huis MuBo: buitenconcert en workshop vendelen

Algemeen

Op het moment dat in de zomer van 2012 duidelijk werd dat Boxtel een eigen museum zou krijgen in de voormalige Bracbant Havo, bood Boxtel's Harmonie een van de eerste collectiestukken aan: haar ruim honderd jaar oude vaandel. Het is een van de pronkstukken in de vaste collectie van MuBo aan de Baroniestraat. Als tegenprestatie voor het conserveren van het drapeau luistert de harmonie vandaag, zondagmiddag 18 juni de open dag van MuBo op.

Publiek kan tijdens de open dag zowel de vaste collectie als de enkele weken geleden geopende wisselexpositie over damastweverijen tussen 13.00 en 17.00 uur gratis bezoeken. Op de binnenplaats van Sint-Ursula verzorgt de harmonie een openluchtconcert. Voorafgaand verzorgt het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat ook attributen in de museumcollectie heeft ondergebracht, een vendelgroet. In de pauze van het concert kunnen kinderen deelnemen aan een workshop vendelen.

ACHTER GLAS

Dat de muziekuitvoering door Boxtel's Harmonie samenvalt met de enkele weken geleden geopende wisselexpositie over weverijen, is louter toeval. Maar wel een leuk toeval. Want de gebroeders Van Oerle, die met drieën een van de grootste plaatselijke weverijen exploiteerden, stonden in 1908 immers aan de wieg van het muziekkorps. En een jaar later ontfermde een van hen zich ook over het initiatief van de echtgenotes van het toenmalige hoofdbestuur om een vaandel te laten vervaardigen. Dat werd in 1910 ingewijd door pastoor Frans Eras van de kort tevoren gestichte Heilig Hartkerk.

Het rijk versierde drapeau werd vervaardigd in een Roosendaals atelier voor kerkelijke kunst. Er zijn ook twee geschilderde portretjes in verstopt: van zowel de beschermheer als de voorzitter, respectievelijk pastoor Eras en bierbrouwer Hubèrt van Leeuwen. De twee miniatuurtjes werden vervaardigd door Adrianus van Oerle, een van de drie directeuren van de weverij. Het vaandel staat normaal in een afgesloten uv-werende vitrine, maar wordt tijdens de open dag eenmalig achter het glas vandaan gehaald.

Onder leiding van dirigent Jules van de Loo vertolkt Boxtel's Harmonie op de binnenplaats van MuBo onder meer werken van James Barnes (Alvamar Overture), Alfred Reed (The Hounds of Spring) en John Williams (The Cowboys).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Rondleiding Museum Vekemans MuBo 10 jaar 22 minuten geleden
Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur 3 uur geleden
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar 18 uur geleden
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 19 uur geleden
Van links naar rechts: Mark Peters, Mitch Koningstein, Paul Jongsma, Duane Tomala en Rob Voets, de initiatiefnemers van het nieuwe festival.
Nieuw festival met graffiti, bier en live muziek Algemeen 21 uur geleden
Logo
Hexspoor E-fulfilment op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.
Hexspoor beste fulfilmentbedrijf 2024 Zakelijk 22 uur geleden
Zonnig bierpompfeest in Esch.
Bierpompfeest Esch: gauw vullen die pullen Cultuur 23 uur geleden
Logo
De voormalige drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat wordt een vestiging van Holland Recycling.
Dutch Re-use Centre in pand drukkerij Tielen Economie gisteren