Afbeelding

Onrooi krijgt kleine oase

Algemeen

In het bijzijn van wethouder Peter van de Wiel werd gisteren in de buurtschap Onrooi een begin gemaakt met de aanleg van een amfibieënpoel. De voorziening kan gerealiseerd worden omdat Bart en Sanne van Gils, de bewoners van de historische boerderij De Halfgalg, deelnemen aan het Groenblauw Stimuleringskader (STIKA), dat de aanleg van kleine landschapselementen mogelijk maakt.

De poel wordt de komende weken verder aangelegd in een voormalige maïsakker. Naast de poel worden later in het jaar ook knotwilgen en een hakhoutsingel aangeplant en is er ruimte voor een bloemrijke grasrand. Hierdoor ontstaat volgens de initiatiefnemers 'een kleine besloten oase' die gezien kan worden als een interessante biotoop voor struweelvogels, kleine zoogdieren en amfibieën zoals de kleine watersalamander.

De gemeente Boxtel heeft samen met vrijwel alle andere gemeenten in Noord-Brabant geld ingelegd voor het STIKA. De provincie Noord-Brabant heeft het door de gemeenten en waterschappen ingelegde bedrag verdubbeld. Ook de waterschappen De Dommel en Aa en Maas alsmede Brabants Landschap doen mee.

Voor Bart en Sanne van Gils was de regeling een kans om de gronden achter hun huis natuurlijker te maken. ,,Eind 2015 hebben wij de boerderij op Onrooi gekocht", vertelt Bart. ,,Het STIKA zorgt er eigenlijk voor dat De Geelders uitgebreid wordt tot aan onze achtertuin." (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Matz Kemna (rechts) overhandigde onlangs namens rugbyclub Ducks sportattributen aan buurtsportmedewerker Loek van Grinsven. De spullen zijn bedoeld om tijdens gymlessen op basisscholen rugby aan bod te laten komen.
Rugbyclub Ducks houdt scholentoernooi Sport 7 uur geleden
Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor bezoeken zondag 2 juni hun Maastrichtse collega-reus Gigantius.
Reis met Jas & Hanne mee naar Maastricht Cultuur 7 uur geleden
Mirjam Bemelmans, fractievoorzitter PvdA-GroenLinks.
PvdA-GroenLinks waarschuwt voor lelieteelt Algemeen 8 uur geleden
Logo
De bank staat op een rustiek plekje en past in het landschap.
Wijkorgaan draagt bij aan boombank Liempde Natuur & milieu 9 uur geleden
De familie Gauw prikte al eerder afval ten bate van Stichting Leergeld Boxtel. Met een aantal vrijwilligers.
Afvalprikkers zoeken versterking Duurzaamheid 10 uur geleden
Dodenherdenking Liempde.
Dodenherdenking op vier locaties Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Genieten van rododendrons Natuur & milieu 14 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije Tribune: 'Groene Hart, ga eens praten' Opinie 15 uur geleden