Herder Maarten Pijnenburg dirigeert zijn kudde schapen over het spoor nabij het stationnetje in de buurtschap Kasteren. (Foto: Albet Stolwijk).
Herder Maarten Pijnenburg dirigeert zijn kudde schapen over het spoor nabij het stationnetje in de buurtschap Kasteren. (Foto: Albet Stolwijk).

Nieuw schapenseizoen van start

Algemeen

Het nieuwe schapenseizoen in Liempde gaat zondag 17 mei van start bij het stationnetje in Kasteren. De Stichting Schaapskudde Liempde presenteert met het scheren van een koppel ooien haar Kempische heideschapen. Voor de stichting is dit een mooie gelegenheid om te tonen welke activiteiten dit jaar op het programma staan.

Bezoekers kunnen tussen 14.00 en 16.00 uur zien hoe de ooien aan het einde van het lammerseizoen uit hun vacht tevoorschijn komen. ,,De kudde is vanaf begin april met mij op pad geweest of 'ingerasterd' in de natuurgraslanden van de ecologische verbindingszones in Boxtel en Liempde", vertelt herder Maarten Pijnenburg. ,,In 2015 staat de promotie van de wol en de producten daarvan centraal. Dat doen we in samenwerking met het bedrijf Wools of Holland. Ook ons lamsvlees verdient de nodige aandacht. In D'n Durpsherberg in Liempde staat het lamsstoofpotje van onze kudde op de kaart; in combinatie met een van de ambachtelijke bieren het proeven meer dan waard."

Het publiek dat zondag de scheeractiviteit bezoekt in Kasteren wordt na afloop met zogeheten 'schaapskuddekorting' uitgenodigd te genieten van het lamsvlees in D'n Durpsherberg. Pijnenburg: ,,Onze schapen zijn aan het werk op zichtlocaties in Liempde, Boxtel, Sint-Oedenrode, Best en Oisterwijk. In de maanden dat geen er geen evenementen gepland staan, kunnen bezoekers, zonder zich vooraf aan te melden, op de tweede zondag van de maand aansluiten bij mij en mijn honden en een deel van de route meelopen of gewoon even naar het werk van de honden kijken. Vertrekpunt hiervoor is het stationnetje in Kasteren."

Maandag tot en met woensdag zijn de andere ontmoetingsdagen voor het publiek, waarbij op woensdag speciaal aandacht is voor het onderwijs. Op de website www.schaapskuddeliempde.nl wordt steeds de locatie bijgehouden waar de schaapskudde zich bevindt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
De tent op de Markt staat vol voor het Oranje Festival Boxtel.
Oranje Festival trapt feestelijk weekend in Boxtel af Cultuur 6 uur geleden
Logo
Jas de Keistamper ging in 2009 op bezoek bij jeugd van de Angelaschool. Vier jaar later erkende Unesco hem als representant van de reuzencultuur in Nederland en kreeg hij een plaatsje op de inventarislijst voor immaterieel erfgoed.
Jas de Keistamper wordt 75, maar krijgt volgend jaar pas verjaardagsvisite Cultuur 11 uur geleden
Modelvliegclub Boxtel toont fraaie toestellen in soorten en maten, zowel vliegtuigen als helikopters.
Modelvliegtuigclub start haar seizoen met een open middag Sport 13 uur geleden
De participatieboom is een van de 28 kunstwerken van de expositie MuBo viert jong talent. Leerlingen van het Vada-college hebben hem gemaakt, onder leiding van kunstenaar-docent Marc de Laat.
Dichter geeft workshop tijdens jeugdexpositie Jeugd 13 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjebraderie vult centrum met koopkramen Cultuur 14 uur geleden
Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 16 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 18 uur geleden