Met dit kastensysteem en diverse objecten sleepte Hedwig Houben de nominatie in de wacht. Titel van de installatie is 'The Collector and its Host'. (Foto: Gert Jan van Rooij).
Met dit kastensysteem en diverse objecten sleepte Hedwig Houben de nominatie in de wacht. Titel van de installatie is 'The Collector and its Host'. (Foto: Gert Jan van Rooij).

Boxtelse genomineerd voor kunstprijs

Algemeen

De Boxtelse Hedwig Houben is genomineerd door de Prix de Rome; de oudste Nederlandse prijs voor beeldend kunstenaars en architecten onder de veertig jaar. Houben - thans woonachtig én werkend in Brussel - ontving de nominatie voor haar oeuvre tot nu toe.

Houben studeerde aan de Sint-Joost Academie in Breda en rondde deze opleiding in 2006 af. Daarna vertrok ze voor een jaar naar Düsseldorf waar ze een jaar een kunstopleiding volgde. Aansluitend verhuisde Houben naar Gent om te studeren aan het Hoger Instituut voor de Schone Kunsten (HISK). De Boxtelse richt zich in haar werk op performances, installaties en videoregistraties. Ze probeert antwoord te vinden op vragen over kunst en doet daar onderzoek naar.

Op voordracht van directeur René Bosma van de academie Sint-Joost werd Houben genomineerd voor de Prix de Rome die elke twee jaar wordt uitgereikt. Deze prijs gaat terug tot 1808, toen Lodewijk Napoleon deze prijs in Nederland introduceerde om zo de kunst te bevorderen. In de loop der jaren is de prijs vernieuwd, maar het doel is nog altijd hetzelfde: getalenteerde beeldend kunstenaars en architecten stimuleren om zich te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten.

De komende tijd gaat Houben net als haar mede-genomineerden Christian Nyampeta, Magali Reus en Foundland, aan de slag met het maken van een nieuw werk. Dit wordt tentoongesteld bij de Appel Arts Centre. Medio december kiest de jury uit deze kunstenaars een winnaar. Hij of zij krijgt 40.000 euro en mag gaan werken in de American Academy in Rome.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 25 minuten geleden
Van links naar rechts: Mark Peters, Mitch Koningstein, Paul Jongsma, Duane Tomala en Rob Voets, de initiatiefnemers van het nieuwe festival.
Nieuw festival met graffiti, bier en live muziek Algemeen 2 uur geleden
Logo
Hexspoor E-fulfilment op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.
Hexspoor beste fulfilmentbedrijf 2024 Zakelijk 3 uur geleden
Zonnig bierpompfeest in Esch.
Bierpompfeest Esch: gauw vullen die pullen Cultuur 4 uur geleden
Logo
De voormalige drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat wordt een vestiging van Holland Recycling.
Dutch Re-use Center in pand drukkerij Tielen Economie 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
Aanpassen Column 6 uur geleden
Matz Kemna (rechts) overhandigde onlangs namens rugbyclub Ducks sportattributen aan buurtsportmedewerker Loek van Grinsven. De spullen zijn bedoeld om tijdens gymlessen op basisscholen rugby aan bod te laten komen.
Rugbyclub Ducks houdt scholentoernooi Sport 23 uur geleden
Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor bezoeken zondag 2 juni hun Maastrichtse collega-reus Gigantius.
Reis met Jas & Hanne mee naar Maastricht Cultuur 23 uur geleden