Zo ongeveer zal het er op diverse locaties in Gemonde uitzien op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Putjes met een omvang van een vierkante meter worden uitgegraven.  (Foto: Wim Wijnands).
Zo ongeveer zal het er op diverse locaties in Gemonde uitzien op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Putjes met een omvang van een vierkante meter worden uitgegraven. (Foto: Wim Wijnands). Foto: Wim Wijnands

Gemonde zoekt naar schatten uit verleden

Algemeen

Mocht de Gemondse bodem Romeinse munten prijsgeven, dan maakt het Jan van Leeuwen en Wim Wijnands weinig uit of die van brons, ijzer of goud zijn. ,,Een herkenbare afbeelding van een keizer, daar hebben we echt iets aan, want dan kunnen we het geldstuk dateren en weten we weer wat over de geschiedenis van ons dorp." Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september gaat op diverse locaties in dorp de schop de grond in.

De werkgroep archeologie van heemkundevereniging Den Hogert, waar Van Leeuwen en Wijnands deel van uitmaken, is in Gemonde betrokken bij het project Community Archaelogy in Rural Environments (CARE). Dit is een Europees onderzoek naar dorpsontwikkeling. De Universiteit van Amsterdam leidt het project. In Liempde zijn inwoners begin juli al met schoppen en troffels in de weer geweest, over een paar weken is het de beurt aan Gemonde.

Van Leeuwen: ,,Onder begeleiding van professionele archeologen mogen dorpsbewoners putten graven, op zoek naar sporen uit het verleden. De grond wordt gezeefd en scherven, pijpenkopjes en alle andere objecten die naar boven komen, gaan apart in een zakje met label. Deskundigen analyseren de vondsten, zij kunnen nader bepalen uit welke tijdsperiode de 'schatten' dateren."

De werkgroep archeologie heeft al verschillende locaties voor putten op het oog, maar zoekt nog gravers. ,,We kunnen nog deelnemers gebruiken. Zij mogen uiteraard het hele weekeinde meedoen, maar dat hoeft niet. Het is handig om met twee of drie mensen aan de slag te gaan en de taken te verdelen. Het werk bestaat uit graven, zeven en wassen." De gaten die worden gegraven hebben een omtrek van een vierkante meter.

Het weekeinde eindigt met een samenkomst van alle deelnemers en een gezamenlijke maaltijd. Deelname is gratis, alleen voor de drankjes tijdens de maaltijd moeten volwassenen een kleine vergoeding betalen. Uiteraard worden de 'kijkgaten' na afloop weer dichtgemaakt.

Van Leeuwen en Wijnands hopen dat het weekeinde nieuwe informatie oplevert, puzzelstukjes die het beeld over het ontstaan en de ontwikkeling van Gemonde completer maken. ,,Er zijn al eens Romeinse sporen gevonden in ons dorp. Fragmenten van dakpannen en brokken tufsteen." Vooral Wijnands is benieuwd naar overblijfselen uit de tijd dat Rome de 'hoofdstad van Europa' was. ,,De Romeinen fascineren mij. Op de Hogert heeft een kerk uit de elfde eeuw gestaan. Voor de bouw van dat kerkje zijn onder andere Romeinse materialen gebruikt. Steen was duur en hergebruik was niet ongewoon. We vermoeden dan ook dat ergens in de omgeving een Romeinse ruïne stond."

De steentijd, daar houdt Van Leeuwen zich graag mee bezig. ,,Dan praat je over heel andere overblijfselen. Pijlpunten bijvoorbeeld. Toen de mens voor het eerst bewust een steen tegen een andere sloeg om werktuig met een scherpe rand te maken, brak de steentijd aan. Dat is zo'n 2,5 miljoen jaar geleden."

Van veel later datum dan de dakpanfragmenten die de twee mannen tonen, is een S-vormig haakje dat een slang voorstelt. Het deed dienst als sluiting van een Frans legeruniform ten tijde van de Franse Revolutie. Wijnands: ,,In 1794 werd de Slag om Boxtel uitgevochten. Kennelijk zijn er ook Fransen in Gemonde geweest."

Wie benieuwd is naar wat de Gemondse bodem allemaal verbergt en deze bijzondere kans aan wil grijpen om zelf op onderzoek uit te gaan, kan zich aanmelden bij Wim Wijnands via e-mailadres w.h.b.wijnands@home.nl of telefoonnummer 06-15 87 82 51 ('s avonds).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Afbeelding
Omstreden bouwplan aan Postelstraat Esch mag door Bouwen en wonen 13 uur geleden
Sinds vorige week is dit geen vertrouwd beeld meer op de Kampina. De paarden zijn weggehaald door Natuurmonumenten.
Natuurgebied Kampina neemt afscheid van IJslandse paarden Natuur & milieu 17 uur geleden
Blik op het oude NS-station in de jaren tachtig.
'Boxtel werd dankzij treinstation plaats met allure' MuBo 10 jaar 19 uur geleden
Logo
Marieke Dijkshoorn is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Gildenbondsharmonie.
Marieke Dijkshoorn nieuwe voorzitter Gildenbondsharmonie Cultuur 21 uur geleden
Logo
Rob Scholten, Mathijs Hendriks, Sjef Vermeer en Nathalie van den Bogaard (vlnr) tonen enkele items die per opbod worden verkocht. Tommie van Alphen maakt de veilingcommissie van ODC compleet.
Van voetbalschoenen Luuk de Jong tot gesigneerd wielershirt Jonas Vingegaard Verenigingen 23 uur geleden
De deelnemers aan het eendaagse lentetoernooi van LTV Munsel.
Tennissers LTV Munsel vinden mixen wel zo gezellig Sport 30 apr, 15:14
Tijdens Koningsdag waren er veel sportieve spelletjes voor de jeugd in sportpark De Laat in Gemonde.
Sportpark De Laat was stralend middelpunt tijdens Koningsdag in Gemonde Sport 30 apr, 14:45
Afbeelding
Waterschap met ruime buffer de zomer in Natuur & milieu 30 apr, 14:00