Tijdens deze open dag van de Kleuskes enkele jaren terug werd gretig gesnuffeld door de foto's.
Tijdens deze open dag van de Kleuskes enkele jaren terug werd gretig gesnuffeld door de foto's. Foto: Peter de Koning.

De Kleuskes: een eeuw terug in de tijd

Algemeen

Museumboerderij De Kleuskes in Liempde ademt nog altijd de sfeer van een eeuw geleden. Wie er binnentreedt, zou denken dat de vijf vrijgezelle broers en zussen Van der Velden er nog altijd wonen. Publiek is welkom op tweede pinksterdag, maandag 6 juni. 

Niet alleen de woonboerderij is die dag tussen 12.00  en 16.00 uur gratis toegankelijk, ook de expositieruimte die heemkundestichting Kèk Liemt beheert op de zolderverdieping, is te bezoeken. Net als de tuin en de beugelbaan in het stalgedeelte.  

ZELFVOORZIENEND

In het woonhuis waarbij rond d’n herd het open vuur brandt, krijgt het publiek uitleg over de gebruiken die de vijf vrijgezellen die het gedoetje bestierden erop nahielden. De expositieruimte geeft een beeld van hoe zelfvoorzienend De Kleuskes vroeger in en om de boerderij was. Liefhebbers kunnen - al dan niet onder begeleiding - beugelen en in de moestuin laat beheerder Gerard de Leest onder meer vergeten groeten zien. Ook vertelt hij over zijn tuinpassie.

KUUSEPAOL

Om 13.30 uur overhandigen Frank van Bommel en Piet van Liempd een houten grenspaal aan Kèk Liemt. Deze zogeheten kuusepaol stond ruim twintig jaar bij herberg De Schutskuil (nu: De Vrolijke Jager) aan de Oude Grintweg, op de grens van Boxtel en Oirschot. Recent is de markering vervangen door een betonnen exemplaar. De paal geeft de scheidslijn aan van het dialectwoord kuus, waarmee aan de Liempdse kant een kalf wordt aangeduid en aan de Oirschotse kant een big. Van Bommel heeft de door houtrot aangetaste paal geprepareerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
The Gents: na voorproefje nu het ‘volledige diner’ Algemeen 32 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Toch nog ouderenbingo door centrumondernemers Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Zakelijke mededeling: Hoe je kunt sparen voor je kinderen: spaarrekening, crypto’s en andere opties Algemeen 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Extinction Rebellion houdt klimaatactie in Kampina Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Auto ondersteboven op Bosscheweg Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Pasgeboren kalfjes moeten nog een naam krijgen Algemeen gisteren
Afbeelding
Leer over ontstaan van Hezelaarse Akkers en De Scheeken Algemeen 15 aug, 07:00
Logo
Afbeelding
Magisch rondje varen in het donker tijdens Boxtel by Night Algemeen 14 aug, 15:00