De drie jaar geleden geïntroduceerde tuktuk Zilverexpress is slechts zelden in het straatbeeld te zien.
De drie jaar geleden geïntroduceerde tuktuk Zilverexpress is slechts zelden in het straatbeeld te zien. Foto: Peter de Koning, 2018

Ouderenvervoer: liever in auto dan busje

Algemeen

De werkgroep Seniorenbus Boxtel, inmiddels omgedoopt tot stichting Seniorenvervoer Boxtel, streefde naar het leasen van een busje om ouderen binnen de gemeente van A naar B te rijden. Dat plan is echter bijgesteld na overleg met een collega-werkgroep in ‘s- Hertogenbosch: nu wil de stichting een personenauto aanschaffen.

Kees de Waal, drijvende kracht achter het project, legt uit: ,,Naar verwachting rijden er per rit maar een of twee passagiers mee. Een niet al te kleine personenauto zou daarom volstaan. De Bosschenaren hebben al wat voorwerk verricht en kiezen voor een Kia e-Soul, een elektrische auto met de nodige ruimte. Die optie vinden wij ook de beste.”

Het plan om een busje te leasen vervalt daarmee, zo valt op te maken uit de nieuwsbrief van coöperatie Ouderen in Regie, waar stichting Seniorenvervoer Boxtel onder valt. De aanschaf van een Kia e-Soul en wat aanpassingen samen kosten naar schatting zo’n 45.000 euro. Daarmee is minder startkapitaal nodig dan in de opzet met het busje, daarvoor was 60.000 euro geraamd. ,,Een personenauto is bovendien makkelijker te besturen dan een busje en blijft waarschijnlijk langer schadevrij”, aldus De Waal.

TUKTUK

Eerder ging de Boxtelaar in gesprek over het gebruik van een busje van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). De senioren zouden dan meteen het beheer van de tuktuk overnemen, die bij ZGEM staat en in het leven is geroepen voor personenvervoer in Boxtel. De Waal: ,,Dat hele idee is van de baan. Ik heb vernomen dat het busje van de zorggroep veel meer in gebruik is dan we dachten. Bovendien zijn we met een eigen voertuig onafhankelijk van andere partijen.”

Het slagen van het project hangt af van geld. De Rabobank heeft 10.000 euro toegezegd, nadat Seniorenvervoer Boxtel haar bijgestelde plan gepresenteerd had. ,,Van stichting Sjef van de Laar moet ik nog uitsluitsel krijgen. Daarnaast zitten we in de eindfase van een subsidieaanvraag bij het Oranje Fonds. Die eventuele bijdrage is van groot belang.”

Tekst: Jan Hermens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Artist impression van het gebouw met boven- en benedenwoningen.
Nieuwbouwproject in Liempde: schop mag in de grond Bouwen en wonen 14 uur geleden
De band The Explosion Rockets verzorgt zaterdag 18 mei een optreden in de tent in het Liempdse Concordiapark.
Het gaat drie dagen rocken en rollen in Liempde Cultuur 14 uur geleden
Logo
Hoewel de naam anders doet vermoeden, vindt Church Open Air binnen in eetcafé De Kerk plaats.
Café De Kerk viert tienjarig bestaan met AC/DC-tribute Cultuur 16 uur geleden
Kay Karssemakers en zijn crossmotor zijn geheel bedekt onder de modder. De omstandigheden in Portugal maakten het een lastig raceweekend voor de Boxtelaar.
Teleurstelling bij Karssemakers na valpartij in modder Sport 17 uur geleden
Met een spectaculaire sliding probeert een van de Boxtelse spelers het honk aan te raken voor de bal terug is bij de thuisplaat.
Honkballers Ducks komt twee slechte fases niet te boven tegen Blue Lions Sport 18 uur geleden
In 2019 was onder meer de Eindhovense band Handsome Johnny te zien op het podium in de Oude Kerkstraat. Live muziek buiten is dit jaar weer mogelijk na overleg met de buurt.
Bockesprongen: weer live muziek in Oude Kerkstraat Cultuur 18 uur geleden
Kas Beekmans had de nodige pech tijdens zijn eerste raceweekend in de Supersport 600 klasse.
Lastige eerste wedstrijd voor Kas Beekmans Sport 19 uur geleden
Boxtel's Harmonie presenteert een zomers repertoire tijdens het jubileumconcert voor de Heilig Bloedstichting.
Boxtel's Harmonie speelt... mirakelse muziek Muziek 20 uur geleden