Mariëlle Wijffelaars, Trudy van Rooij en Joleen van Rooij (vlnr) schrijven nu bijna twee jaar om beurten de column Huisraad in deze krant. Ze hebben hun verhalen nu gebundeld.
Mariëlle Wijffelaars, Trudy van Rooij en Joleen van Rooij (vlnr) schrijven nu bijna twee jaar om beurten de column Huisraad in deze krant. Ze hebben hun verhalen nu gebundeld. Foto: Peter de Koning

BC-freelancers bundelen hun column ‘Huisraad’

Algemeen Wonen & Leven (c) Cultuur & Kunst (c) Nieuws (c)

Haat-liefderelaties tussen broers, kerstperikelen of me-time voor moeders: Joleen van Rooij, Mariëlle Wijffelaars en Trudy van Rooij schrijven om de beurt over wat zij meemaken in hun gezinsleven. Dat doen ze in de column Huisraad, die wekelijks gepubliceerd wordt in Brabants Centrum. De drie vrouwen hebben nu de handen ineen geslagen en hebben hun columns gebundeld in een boekje dat op vrijdag 30 april gepresenteerd wordt. Trudy: ,,We vullen elkaar echt aan.”

In Huisraad beschrijven Mariëlle, Trudy en Joleen, om met hun eigen woorden te spreken, ‘met humor en realiteitszin alle gebeurtenissen die het moederschap soms zwaar, maar ook zo bijzonder maken’.

,,Het idee voor de bundel lag er al een tijdje, maar door de coronacrisis stelden we het in eerste instantie uit”, legt Trudy uit. Mariëlle vult aan: ,,Ja, ons plan heeft best een hele tijd gesudderd.” Joleen: ,,Ik word regelmatig in de supermarkt door vreemden aangesproken over mijn column. Supermooi dat ze straks te lezen zijn in boekvorm.”

Na het besluit om de gezinsverhalen in boekvorm uit te geven, ging het proces soepel. ,,We vullen mekaar echt aan”, legt Trudy uit. ,,Met z’n drieën hadden we precies wat er nodig was. Mariëlle weet alles over marketing, ik heb al vaker een boek uitgebracht, dus had onder meer contact met een uitgever en ook Joleen is een bron van creativiteit om ons boekje aan de man te brengen.”

MOEDERPERSPECTIEF

In de bundel staan negentig columns in chronologische volgorde en afgewisseld qua schrijvers. Mariëlle: ,,Dat is bewust. Voorkeuren van lezers qua schrijfstijl kunnen natuurlijk verschillen.”

Hoewel de columns allemaal hetzelfde globale onderwerp hebben, pakt elke schrijver het net iets anders aan. Zo neemt Mariëlle vaak een kleine gebeurtenis uit het dagelijks leven, waarover ze dan schrijft. ,,Soms zegt mijn oudste iets en dan weet ik meteen: dit is een column. Kinderen kunnen je soms zo verrassen en het is mooi dat ik dat mag opschrijven.”

Trudy schrijft niet alleen over haar gezinsleven, maar ook over dingen die iedereen meemaakt: ,,Maar dan vanuit het moederperspectief. Bijvoorbeeld Kerstmis: zo’n feestdag is totaal anders voor iemand zonder kinderen dan voor een moeder die alles in de gaten probeert te houden.”

Joleen wil haar lezers graag een hart onder de riem steken: door dingen te delen die mensen soms moeilijk vinden om over te praten, wil ze anderen laten weten dat ze niet alleen zijn. ,,Bijvoorbeeld toen ik schreef dat ik thuis de boel de boel liet om in m’n eentje en paar dagen naar zee te gaan. Toen kreeg ik ook te horen: wauw, wat knap dat je dat in een column durft op te schrijven.”

VOORVERKOOP

De presentatie van ‘Huisraad: een feest der herkenning voor elke ouder’ is vrijdag 30 april. Meer details worden later bekend. Het boek is in de voorverkoop verkrijgbaar voor 12,50 euro; daarna wordt de prijs 14,95. Bestellen is mogelijk via e-mail: bestel@huisraadboek.nl of via de website www.huisraadboek.nl.

OP DE FOTO: Mariëlle Wijffelaars, Trudy van Rooij en Joleen van Rooij (vlnr) schrijven nu bijna twee jaar om beurten de column Huisraad in deze krant. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jules Hameleers

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Freelance-redacteur

Logo
Campinggasten van BlueWoods maken een rondje Boxtel per kano. Ze varen hier nabij De Strodekker in de wijk Oost.
Portrait of a River: Amerikaanse documentaire over Dommel Natuur & milieu 12 uur geleden
Afbeelding
Hemelvaartsdag: alle kopij eerder aanleveren Algemeen 14 uur geleden
Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde.
Ontdek de drie kerken in Liempde MuBo 10 jaar 16 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: herinrichting Bosscheweg Opinie 18 uur geleden
De coöperatieve Herenboerderij Wilhelminapark hield vorig jaar een open dag. Zondag 2 juni is er weer een.
Excursie Herenboeren Algemeen 19 uur geleden
Logo
Giel en An Konings- van de Pas uit Esch bewonderen in hun Bossche appartement de Yad Vashem-onderscheiding die ze kregen voor hun verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog.
'Wat Giel en An Konings deden, was echt levensgevaarlijk' Cultuur 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
Omstreden bouwplan aan Postelstraat Esch mag door Bouwen en wonen 1 mei, 17:23
Sinds vorige week is dit geen vertrouwd beeld meer op de Kampina. De paarden zijn weggehaald door Natuurmonumenten.
Natuurgebied Kampina neemt afscheid van IJslandse paarden Natuur & milieu 1 mei, 13:03