Joe Porreca (met grijze jas), Piet Snijders (met vlag) en Sybilla Buisman onthulden tijdens dodenherdenking een nieuw monumentje voor onbekende strijders die het leven lieten in Boxtel. (Foto: Henk van Weert).
Joe Porreca (met grijze jas), Piet Snijders (met vlag) en Sybilla Buisman onthulden tijdens dodenherdenking een nieuw monumentje voor onbekende strijders die het leven lieten in Boxtel. (Foto: Henk van Weert).

'Onbekende strijders vinden nu rust'

Algemeen

Op het Heilig Hartkerkhof, waar diverse militaire- en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog liggen begraven, is donderdag 4 mei tijdens dodenherdenking een monumentje van natuursteen geplaatst. Daarop staat één naam, symbool voor onbekende strijders die in Boxtel het leven lieten in de strijd voor vrede en vrijheid. Het is de naam van de Amerikaanse jachtpiloot Daniel B. Nazzarett, die in februari 1944 boven de buurtschap Tongeren met zijn toestel werd neergeschoten door de Duitse bezetter.

Joe Porreca uit de Verenigde Staten, een neef van de op 22-jarige leeftijd omgekomen Amerikaanse vliegenier, assisteerde initiatiefneemster Sybilla Buisman tijdens de onthulling. Net als de nu 85-jarige Piet Snijders, die het toestel als achtjarig ventje neer zag storten. Daags erna stond hij als misdienaar aan het tijdelijke graf dat Nazzarett kreeg bij de Heilig Hartkerk. Zo ongeveer op de plek waar nu het gedenkteken is geplaatst.

Als vrijwilligster onderhoudt Buisman de zes oorlogsgraven van RAF-piloten op het Heilig Hartkerkhof. Vorig jaar lanceerde ze het plan om een monumentje te plaatsen voor de onbekende gevallenen. ,,Zij krijgen nu eindelijk rust. Amen", sprak de initiatiefneemster kort voor de onthulling. 

Dodenherdenking startte met een plechtigheid in de Sint-Petrusbasiliek, waar de Syrische vluchteling Issam Hamadi zijn persoonlijk oorlogsverhaal vertelde. Dat zijn relaas indruk maakte, bleek uit het applaus dat hem ten deel viel. Hierna voerde een stille tocht naar het Indiëmonument aan de Koppel en het Heilig Hartkerkhof, waar onder meer bloemen werden gelegd door burgemeester Mark Buijs en zijn echtgenote en door de Stichting Veteranen Boxtel. 

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
Omstreden bouwplan aan Postelstraat Esch mag door Bouwen en wonen 9 uur geleden
Sinds vorige week is dit geen vertrouwd beeld meer op de Kampina. De paarden zijn weggehaald door Natuurmonumenten.
Natuurgebied Kampina neemt afscheid van IJslandse paarden Natuur & milieu 13 uur geleden
Blik op het oude NS-station in de jaren tachtig.
'Boxtel werd dankzij treinstation plaats met allure' MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Marieke Dijkshoorn is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Gildenbondsharmonie.
Marieke Dijkshoorn nieuwe voorzitter Gildenbondsharmonie Cultuur 17 uur geleden
Logo
Rob Scholten, Mathijs Hendriks, Sjef Vermeer en Nathalie van den Bogaard (vlnr) tonen enkele items die per opbod worden verkocht. Tommie van Alphen maakt de veilingcommissie van ODC compleet.
Van voetbalschoenen Luuk de Jong tot gesigneerd wielershirt Jonas Vingegaard Verenigingen 19 uur geleden
De deelnemers aan het eendaagse lentetoernooi van LTV Munsel.
Tennissers LTV Munsel vinden mixen wel zo gezellig Sport 30 apr, 15:14
Tijdens Koningsdag waren er veel sportieve spelletjes voor de jeugd in sportpark De Laat in Gemonde.
Sportpark De Laat was stralend middelpunt tijdens Koningsdag in Gemonde Sport 30 apr, 14:45
Afbeelding
Waterschap met ruime buffer de zomer in Natuur & milieu 30 apr, 14:00