Afbeelding

Elf monumenten maken kans op Sluitsteen

Algemeen

Een onafhankelijke jury heeft in opdracht van de plaatselijke monumentencommissie een aantal fraaie panden in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel voorgedragen voor de Sluitsteen, die op 10 september wordt uitgerekt. Het motto: 'De kunst van het ambacht'.

De jury onder voorzitterschap van Els Vissers heeft haar oog laten vallen op panden die recent op bijzondere manier zijn gerestaureerd. Het zijn deels bekende monumenten in het straatbeeld, maar soms ook minder opvallende. Volgens Vissers zijn alle genomineerde panden beeldbepalend. Het thema sluit niet aan bij de landelijke monumentendagen. ,,In 2015 kon de Sluitsteen niet worden uitgereikt", vertelt Vissers. ,,Omdat enkele pandeigenaren al genomineerd waren, is besloten nu aan het thema vast te houden." In Boxtel zijn vijf monumenten genomineerd, te weten Het Hofje (Markt), de Witte Patersvilla en een hoofdonderwijzerswoning (Burgakker), een dokterswoning (Clarissenstraat) en een woonhuis (Julianastraat). In Liempde zijn ook vijf nominaties: een bed &breakfast ('t Kaarpad), een kortgevelboerderij (Eikendaal), het Groot Duijfhuis (Hoevedreef), het patronaat (Keefheuvel) en een woonboerderij (Klein Hoekje, op de foto). In Lennisheuvel is Den Eijngel voorgedragen.

Bekijk in Brabants Centrum van donderdag 7 juli een fotoreportage van de genomineerde monumenten. (Foto: Monumentale woning aan ´t Kaarpad in Liempde. Albert Stolwijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur 52 minuten geleden
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 16 uur geleden
Van links naar rechts: Mark Peters, Mitch Koningstein, Paul Jongsma, Duane Tomala en Rob Voets, de initiatiefnemers van het nieuwe festival.
Nieuw festival met graffiti, bier en live muziek Algemeen 18 uur geleden
Logo
Hexspoor E-fulfilment op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.
Hexspoor beste fulfilmentbedrijf 2024 Zakelijk 19 uur geleden
Zonnig bierpompfeest in Esch.
Bierpompfeest Esch: gauw vullen die pullen Cultuur 21 uur geleden
Logo
De voormalige drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat wordt een vestiging van Holland Recycling.
Dutch Re-use Center in pand drukkerij Tielen Economie 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
Aanpassen Column 22 uur geleden