Afbeelding

Eenzaamheid bij ouderen aangepakt

Algemeen

Gemonde heeft al behoorlijk wat voorzieningen die eenzaamheid bij ouderen tegengaan. Zo is er de Dorpstafel die elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur gehouden wordt in dorpshuis De Kei en het VervoersPunt. Het VervoersPunt is bedoeld voor Gemondenaren die geen beroep kunnen doen op buren, familie of kennissen. In de gemeente Sint-Michielsgestel gaan de komende tijd, als aanvulling op het reeds bestaande aanbod, allerlei acties en activiteit van start om eenzaamheid bij ouderen en kwetsbare volwassenen aan te pakken. 

Op initiatief van de gemeenteraad – het CDA diende een motie in – wordt nu ingezet op een structurele aanpak om eenzaamheid te signaleren, aan te pakken en uiteindelijk te verminderen. Stichting Welzijn Ouderen coördineert deze integrale aanpak. Er wordt een klankbordgroep actief die mede zorg gaat dragen voor de uitvoering en het uitdragen van activiteiten en acties, dat doen zij uiteraard samen met vele vrijwilligers die nu al veel werk verzetten.

Op dit moment zijn er plannen voor een huisbezoek-project waarin geschoolde vrijwilligers op bezoek gaan om kwetsbare volwassenen en ouderen te ondersteunen en om eenzaamheid te signaleren. Ook staat het project 'Gezond koken voor ouderen' in de startblokken. ,,Er zijn al ontzettend veel verschillende acties en activiteiten binnen de gemeente op het gebied van eenzaamheidsbestrijding zoals filmavonden, een scootmobielclub, de zondagsoos en een ontmoetingsclub voor dames. Daarnaast zie je ook steeds meer nieuwe acties en activiteiten ontstaan zoals de vrijwillige vervoersdienst en de dorpstafels. Samenwerken met lokale organisaties en verenigingen is hierin van groot belang", vertelde Pia Verbakel van stichting Welzijn Ouderen. ,,We zien dat er in onze dorpen heel veel activiteiten door heel veel vrijwilligers worden georganiseerd. Daar sluiten we graag bij aan. SWO en alle partners gaan het komende anderhalf jaar aan de slag", vulde wethouder Alexander van den Dungen aan. 

FOTO: Pia Verbakel van stichting Welzijn Ouderen en Gestelse wethouder Alexander van den Dungen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Auf Böhmisch is een gelegenheidsorkest met muzikanten uit Boxtel en het Duitse Kappelwindeck. Op eerste pinksterdag trad het ensemble op in het Zwarte Woud.
Muzikanten uit Groene Woud en Zwarte Woud spelen samen Cultuur 2 uur geleden
Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar 17 uur geleden
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 18 uur geleden
Van links naar rechts: Mark Peters, Mitch Koningstein, Paul Jongsma, Duane Tomala en Rob Voets, de initiatiefnemers van het nieuwe festival.
Nieuw festival met graffiti, bier en live muziek Algemeen 20 uur geleden
Logo
Hexspoor E-fulfilment op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.
Hexspoor beste fulfilmentbedrijf 2024 Zakelijk 21 uur geleden
Zonnig bierpompfeest in Esch.
Bierpompfeest Esch: gauw vullen die pullen Cultuur 23 uur geleden
Logo
De voormalige drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat wordt een vestiging van Holland Recycling.
Dutch Re-use Center in pand drukkerij Tielen Economie 23 uur geleden
Logo
Afbeelding
Aanpassen Column gisteren