Villa Nimrod is één van de monumentale panden die tijdens Open Monumentendag te bezichtigen is. (Foto: Peter de Koning).
Villa Nimrod is één van de monumentale panden die tijdens Open Monumentendag te bezichtigen is. (Foto: Peter de Koning).

Monumentendag: groot aanbod

Algemeen

Een expositie over Boxtelse damastweverijen in voormalig museum Piet Dorenbosch, een bezoek brengen aan monumenten zoals de Mariakapel aan de Baroniestraat, het kanunnikenhuisje op Duinendaal, fraaie woningen aan de Burgakker en Molenstraat én speciale aandacht voor het ambacht van sigarenmaker in museum Mubo. Het publiek kan zaterdag 12 en zondag 13 september tijdens Open Monumentendag in Boxtel kiezen uit een groot aanbod.

Bezoekers hebben dit jaar de kans om op beide dagen van 13.00 tot 16.00 uur diverse monumenten te bezichtigen die normaal niet toegankelijk zijn. Rinus van der Gouw en zijn vrouw vertellen zaterdag en zondag in het monumentale pand 't Hofje over hun werk in de oude damastweverij Van Hoogerwou. In de woning op het adres Molenstraat 22 brengt Annie Swinkels de traditionele naaldkunst in de praktijk en weidt haar man Jan uit over het schilderen en het onderhouden van monumentale huizen en kerken. In de protestantse kerk (Clarissenstraat 18) staat het ambacht van schoonschrijven centraal, net als in de Turkse en Marokkaanse Moskee op Hoogheem. De Turkse moskee is op beide dagen geopend vanaf 14.00 uur, de Marokkaanse alleen op zaterdag.

Ook Museum Vekemans aan de Stationsstraat opent komend weekeinde de deuren, terwijl bezoekers eveneens welkom zijn in oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosschweg. Hier is een thematentoonstelling over Het Groene Woud ingericht. Daarnaast kunnen bezoekers zondagmiddag bodemvondsten van de steentijd tot heden gratis laten beoordelen door een panel van deskundige archeologen. De moeite waard is naast de vaste en wisselexpositie van de Boxtelse kunstschilder Pierre Janssen in museum MuBo aan de Baroniestraat zeker ook het beroep van sigarenmaker. Speciaal voor dit ambacht heeft het museum verse tabaksbladeren uit Bergeijk op de kop getikt. Gedemonstreerd wordt hoe de sigaren destijds handmatig vervaardigd werden.

Meer (gedetailleerde) informatie over de Open Monumentendagen in de gemeente Boxtel is te vinden op www.heemkundeboxtel.nl/omd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Graffitikunstenaar aan het werk tijdens Tunnelvision 5.0 in de tunnel van het voormalig Duits lijntje onder rijksweg A2.
Podiumjam en graffiti bij MuBo MuBo 10 jaar 1 uur geleden
Logo
Hoe kun je geld besparen op je woning in Brabant?
Kosten voor ophalen grof huisvuil fors hoger Algemeen 2 uur geleden
Van links naar rechts: Mark Peters, Mitch Koningstein, Paul Jongsma, Duane Tomala en Rob Voets, de initiatiefnemers van het nieuwe festival.
Nieuw festival met graffiti, bier en live muziek Algemeen 4 uur geleden
Logo
Hexspoor E-fulfilment op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel.
Hexspoor beste fulfilmentbedrijf 2024 Zakelijk 5 uur geleden
Zonnig bierpompfeest in Esch.
Bierpompfeest Esch: gauw vullen die pullen Cultuur 7 uur geleden
Logo
De voormalige drukkerij Tielen op de hoek Staarten-Mijlstraat wordt een vestiging van Holland Recycling.
Dutch Re-use Center in pand drukkerij Tielen Economie 7 uur geleden
Logo
Afbeelding
Aanpassen Column 8 uur geleden
Matz Kemna (rechts) overhandigde onlangs namens rugbyclub Ducks sportattributen aan buurtsportmedewerker Loek van Grinsven. De spullen zijn bedoeld om tijdens gymlessen op basisscholen rugby aan bod te laten komen.
Rugbyclub Ducks houdt scholentoernooi Sport gisteren