Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017).
Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017). Foto: PDKFOTO

Plan voor railfietsen over deel Duits Lijntje

Algemeen

De oude spoorbaan van het Duits Lijntje gebruiken als toeristische trekpleister met een railfiets. Met dat idee is een werkgroep in Boxtel aan de slag gegaan. Nu het plan steeds meer vorm krijgt, wil zij het dit najaar gaan testen om te bekijken of het levensvatbaar is.

De werkgroep, die onder meer bestaat uit heemkundigen Dik Bol en Jos Mandos, denkt dat het traject tussen het voormalige station Liempde en café Het Groene Woud in het buurtschap Kasteren hiervoor erg geschikt is. Een fiets is er ook al gevonden. Die stelt de VVV van het Belgische Tessenderlo beschikbaar en heeft als voordeel dat deze kan keren op de rails zonder de fiets te hoeven optillen.

In 2017 was het tijdens Boxtel En Route al mogelijk om een stukje te fietsen over het tracé van het Duits Lijntje. Op initiatief van Heemkunde Boxtel werd er een spoorfiets geregeld. Dat bleek een grote publiekstrekker te zijn, voor zowel gezinnen als natuurliefhebbers. Het idee is sindsdien door de hoofden van de betrokkenen blijven spoken.

BEGIN IS ER

Voor het project daadwerkelijk uitgevoerd kan worden, moet er volgens Bol nog wel heel wat water door de Dommel stromen. ,,Maar het begin is er", geeft hij aan. ,,Er zijn al wat verkennende onderzoeken geweest. Wat is een kansrijk tracé? Waar halen we de fietsen vandaan? hoe kan het geëxploiteerd worden? Is het betaalbaar? Allemaal zaken waar aan gedacht moet worden", vervolgt Bol.

Om het traject goed berijdbaar te maken, moet alle begroeiing die in de weg staat geruimd worden. Omdat nu het broedseizoen nog in volle gang is, wordt daar voorlopig mee gewacht. Daarnaast ligt dit deel van het Duits Lijntje binnen een ecologische verbindingszone. De Natuurwerkgroep Liempde kijkt daarom ook over de schouders van de werkgroep mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Ouderen genieten van een versbereide maaltijd in eetpunt Elisabethsdael.
Eetpunt wil breder publiek trekken Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Lezing over keuzes rond levenseinde Algemeen 10 uur geleden
Logo
Het schrijn met daarin de Heilig Bloeddoek wordt op de zondag na Pinksteren door de Boxtelse straten gedragen.
Vrije Tribune: Bloedwonder en vaderlandse geschiedenis Opinie 12 uur geleden
Logo
Het redactieteam van de podcast Sparrenrijk 1944 vergadert. Van links naar rechts: Hans van Liempt, Peter van der Linden, Jan van Leeuwen en Hans Dekker. Jeroen Pijnenburg ontbreekt op de foto. Foto: Bas van den Biggelaar.
Podcast over spannend oorlogsverhaal Sparrenrijk Cultuur 15 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 17 uur geleden
Logo
Campinggasten van BlueWoods maken een rondje Boxtel per kano. Ze varen hier nabij De Strodekker in de wijk Oost.
Portrait of a River: Amerikaanse documentaire over Dommel Natuur & milieu 2 mei, 17:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag: alle kopij eerder aanleveren Algemeen 2 mei, 15:21
Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde.
Ontdek de drie kerken in Liempde MuBo 10 jaar 2 mei, 13:13