Afbeelding

Foto 'misstand' in Brede Heide, blijkt actie Meat the Victims in Spanje te zijn

Algemeen

De 64 activisten van Meat the Victims die vandaag voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch verschijnen, hebben wellicht een slechte beurt gemaakt in de eerste zitting. In hun dossier waarin ze de 'misstanden' in de varkensstal aan de Brede Heide in Lennisheuvel aan de kaak willen stellen, is ook een foto toegevoegd die van een stal in Spanje blijkt te zijn.

Donderdag brengt Brabants Centrum een uitgebreid en volledig verslag van de rechtszaak. Die wordt gevoerd tegen de negen Nederlandse leden en 55 collega-activisten uit het buitenland van actiegroep Meat the Victims die op 13 mei urenlang de varkensstal aan de Brede Heide bezetten. Vandaag is de regiezitting in 's-Hertogenbosch. Dit is als het ware de voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak. Tijdens deze zitting worden onder meer de status van de diverse onderzoeken besproken.

Alle activisten hebben de dagvaarding lokaalvredebreuk en braak in vereniging gekregen. Voor lokaalvredebreuk staat een maximum gevangenisstraf van één jaar gesteld, maar in de praktijk wordt doorgaans slechts een geldboete of een werkstraf opgelegd. Het wordt minder zwaar bestraft dan huisvredebreuk, omdat de impact op de persoonlijke levenssfeer niet zo groot is. Voor braak in vereniging staan over het algemeen wat zwaardere straffen. De advocaten hebben echter vraagtekens bij deze aanklacht en achten de kans aanwezig dat die vervalt.

De activisten bezetten op 13 mei een varkenshouderij aan de Brede Heide in Lennisheuvel. Zo'n honderd van hen wisten de stal binnen te dringen en bleven daar bijna tien uur zitten. Ze eisten dat de media de in hun ogen wantoestanden mocht komen filmen en verzorgden ondertussen de varkens en biggen die er ziek of zwak uit zagen. Zelf maakten ze ook foto's en filmpjes en plaatsten die op sociale media.

De actie zorgde voor veel ophef in landelijke en lokale media en veel boeren uit de regio togen naar de stal voor een tegenprotest. Na verloop van tijd werd de sfeer wat grimmiger en werd de Mobiele Eenheid ingezet. Het incident leidde niet alleen tot een scherpe veroordeling in Haagse politiek, ook de op dat moment verantwoordelijke locoburgemeester Peter van de Wiel werd enkele weken later het vuur aan de schenen gelegd in een speciale raadsvergadering.

UPDATE

Ondertussen heeft de rechter in een eerste uitspraak alle verzoeken van de verdachten afgewezen. De foto die in Spanje is gemaakt, wordt verwijderd uit het dossier van de verdediging, maar dit heeft verder geen gevolgen voor de rest van de bewijsstukken die de verdachten hebben aangevoerd. Meer over de rechtszaak in Brabants Centrum van donderdag 29 augustus. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde.
Ontdek de drie kerken in Liempde MuBo 10 jaar 48 minuten geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: herinrichting Bosscheweg Opinie 2 uur geleden
De coöperatieve Herenboerderij Wilhelminapark hield vorig jaar een open dag. Zondag 2 juni is er weer een.
Excursie Herenboeren Algemeen 3 uur geleden
Logo
Giel en An Konings- van de Pas uit Esch bewonderen in hun Bossche appartement de Yad Vashem-onderscheiding die ze kregen voor hun verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog.
'Wat Giel en An Konings deden, was echt levensgevaarlijk' Cultuur 5 uur geleden
Logo
Afbeelding
Omstreden bouwplan aan Postelstraat Esch mag door Bouwen en wonen 20 uur geleden
Sinds vorige week is dit geen vertrouwd beeld meer op de Kampina. De paarden zijn weggehaald door Natuurmonumenten.
Natuurgebied Kampina neemt afscheid van IJslandse paarden Natuur & milieu gisteren
Blik op het oude NS-station in de jaren tachtig.
'Boxtel werd dankzij treinstation plaats met allure' MuBo 10 jaar 1 mei, 11:15
Logo
Marieke Dijkshoorn is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Gildenbondsharmonie.
Marieke Dijkshoorn nieuwe voorzitter Gildenbondsharmonie Cultuur 1 mei, 09:02