Commissaris van de Koning Wim van de Donk van Noord-Brabant wil dat gemeenten 7.200 extra opvangplaatsen voor vluchtelingen realiseren. (Foto: provincie Noord-Brabant).
Commissaris van de Koning Wim van de Donk van Noord-Brabant wil dat gemeenten 7.200 extra opvangplaatsen voor vluchtelingen realiseren. (Foto: provincie Noord-Brabant).

Boxtel: '120 vluchtelingen opvangen'

Algemeen

Net als alle andere gemeenten in Noord-Brabant wacht ook Boxtel een extra taakstelling om vluchtelingen op te vangen. Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft donderdag aangegeven dat Brabant nog ruim 7.200 opvangplekken moet realiseren voor noodopvang voor de rest van 2016. ,,We moeten deze klus samen klaren", aldus Van de Donk in een verklaring.

Eind 2016 moet Brabant plaats bieden aan zo'n 14.000 vluchtelingen en met de huidige inzet van gemeenten gaat dat niet lukken. Teveel gemeenten hebben volgens Van de Donk nog niet of onvoldoende bijgedragen aan de opvang. Daarom is onder zijn leiding een plan opgesteld om tot extra taakstelling te komen. Hij noemt het 'een forse taakstelling', zeker omdat ook het draagvlak voor opvang onder spanning staat, onder meer door de aanslagen in Parijs en Brussel en gebeurtenissen in Keulen.

Elke gemeente heeft deze week te horen gekregen hoeveel vluchtelingen - gerelateerd aan het inwonertal - extra opgevangen moeten worden. Voor Boxtel zijn dat 120 vluchtelingen. Sint-Michielsgestel moet plaats gaan bieden aan 112 vluchtelingen, de gemeente Haaren 54. Gemeenten moeten van de commissaris zo snel mogelijk een projectteam vormen en opvangplekken gaan realiseren; op 1 juni wil hij resultaat zien.

,,De lusten en de lasten moeten in Brabant eerlijk verdeeld worden", stelt Van de Donk. ,,Op basis van solidariteit en een gemeenschappelijk gedeeld gevoel van urgentie. Ik herhaal dan ook mijn dringende appèl aan alle gemeenten om, schouder aan schouder, uw steentje bij te dragen."

Volgens een woordvoerster van de gemeente Boxtel zal Boxtel met een spoedig antwoord komen op de brief van de Commissaris van de Koning.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Lezing over keuzes rond levenseinde Algemeen 17 minuten geleden
Logo
Het schrijn met daarin de Heilig Bloeddoek wordt op de zondag na Pinksteren door de Boxtelse straten gedragen.
Vrije Tribune: Bloedwonder en vaderlandse geschiedenis Opinie 3 uur geleden
Logo
Het redactieteam van de podcast Sparrenrijk 1944 vergadert. Van links naar rechts: Hans van Liempt, Peter van der Linden, Jan van Leeuwen en Hans Dekker. Jeroen Pijnenburg ontbreekt op de foto. Foto: Bas van den Biggelaar.
Podcast over spannend oorlogsverhaal Sparrenrijk Cultuur 5 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 7 uur geleden
Logo
Campinggasten van BlueWoods maken een rondje Boxtel per kano. Ze varen hier nabij De Strodekker in de wijk Oost.
Portrait of a River: Amerikaanse documentaire over Dommel Natuur & milieu 21 uur geleden
Afbeelding
Hemelvaartsdag: alle kopij eerder aanleveren Algemeen 22 uur geleden
Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde.
Ontdek de drie kerken in Liempde MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: herinrichting Bosscheweg Opinie 2 mei, 11:32