Rojer Salameh (rechts, rood shirt) maakte met elf andere Palestijnse jongeren deel uit van de eerste vredeskaravaan in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).
Rojer Salameh (rechts, rood shirt) maakte met elf andere Palestijnse jongeren deel uit van de eerste vredeskaravaan in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).

Vredeskaravaan trekt door Boxtel

Algemeen

Rojer Salameh is onder de indruk. Na afloop van de vredeskaravaan die zaterdagmiddag door Boxtel trok, zegt de Palestijn dat dit soort initiatieven hem hoopvol stemt. Hoopvol, maar ook dankbaar. ,,Het voelt goed dat gemeenschappen in het Westen solidariteit tonen, waar Europa en de regeringen afhaken. Zolang mensen blijven praten zal het ook in ons land eens anders zijn..."

Salameh woont in Betlehem, een stad op de de westelijke Jordaanoever waar het conflict tussen Israëli's en Palestijnen dagelijks voelbaar is. Met elf landgenoten is hij een week lang te gast bij de paters assumptionisten, die dit jaar vieren dat zij honderd jaar het Boxtelse kasteel Stapelen bewonen. Ze zijn in Boxtel om de gespannen thuissituatie even te ontvluchten. Maar in tegenstelling tot inwoners uit buurland Syrië peinzen Salameh en zijn metgezellen er niet over om in Nederland te blíjven. De vrijheid en de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan, spreken ons erg aan. En als we de kans krijgen, komen we graag nog eens terug." Maar Betlehem definitief achter zich laten, is niet aan de orde. ,,Dit soort bijeenkomsten geeft ons hoop voor een betere toekomst", vertelt Salameh. 

De vredeskaravaan werd voor het eerst gehouden en is een initiatief van het Interreligieus Platform en het opbouwwerk van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Aan de tocht vanaf de Clarissenstraat naar de brede school Wilgenbroek aan het Dr. De Brouwerlaan deden zo'n 75 mensen mee, onder hen vertegenwoordigers van de katholieke-, protestantse- en moslimgemeenschap. Aan het slot sprak burgemeester Mark Buijs. Hij wees naar de zeventien meisjes uit Eritrea die sinds donderdag worden opgevangen in De Kleine Aarde. ,,We moeten daarbij denken in mensen, niet in aantallen. Op het moment dat ik de meisjes in de ogen keek, besefte ik eens te meer dat oorlog betekent dat politici niet in staat zijn om de problemen in de wereld met woorden op te lossen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Vrije tribune: herinrichting Bosscheweg Opinie 10 minuten geleden
De coöperatieve Herenboerderij Wilhelminapark hield vorig jaar een open dag. Zondag 2 juni is er weer een.
Excursie Herenboeren Algemeen 1 uur geleden
Logo
Giel en An Konings- van de Pas uit Esch bewonderen in hun Bossche appartement de Yad Vashem-onderscheiding die ze kregen voor hun verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog.
'Wat Giel en An Konings deden, was echt levensgevaarlijk' Cultuur 3 uur geleden
Logo
Afbeelding
Omstreden bouwplan aan Postelstraat Esch mag door Bouwen en wonen 18 uur geleden
Sinds vorige week is dit geen vertrouwd beeld meer op de Kampina. De paarden zijn weggehaald door Natuurmonumenten.
Natuurgebied Kampina neemt afscheid van IJslandse paarden Natuur & milieu 22 uur geleden
Blik op het oude NS-station in de jaren tachtig.
'Boxtel werd dankzij treinstation plaats met allure' MuBo 10 jaar gisteren
Logo
Marieke Dijkshoorn is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Gildenbondsharmonie.
Marieke Dijkshoorn nieuwe voorzitter Gildenbondsharmonie Cultuur 1 mei, 09:02
Logo
Rob Scholten, Mathijs Hendriks, Sjef Vermeer en Nathalie van den Bogaard (vlnr) tonen enkele items die per opbod worden verkocht. Tommie van Alphen maakt de veilingcommissie van ODC compleet.
Van voetbalschoenen Luuk de Jong tot gesigneerd wielershirt Jonas Vingegaard Verenigingen 1 mei, 07:00