Sophie van Oorschot (links) maakte met vriendinnen Fairtradetaarten in de spiegeltent bij kasteel Stapelen. Yvonne Hopstaken (rechts) was enthousiast over het resultaat en maakte er foto's van. (Foto: Henk van Weert).
Sophie van Oorschot (links) maakte met vriendinnen Fairtradetaarten in de spiegeltent bij kasteel Stapelen. Yvonne Hopstaken (rechts) was enthousiast over het resultaat en maakte er foto's van. (Foto: Henk van Weert).

Fairtradetaarten voor Moederdag

Algemeen

Op Wereldfairtradedag maakten vijftig kinderen uit de gemeente Boxtel taarten voor Moederdag. Dat deden ze met zogeheten eerlijke producten in de bijna honderd jaar oude Vlaamse spiegeltent Bon Salon. Die is deze week bij kasteel Stapelen geplaatst. Het was de eerste van honderd grote en kleine festiviteiten en bijeenkomsten waarmee de paters assumptionisten vieren dat zijn honderd jaar geleden in de Boxtelse waterburcht gingen wonen. 

De jeugd op een laagdrempelige manier leren dat boeren die grondstoffen leveren voor een Westerse consumptiemaatschappij een een eerlijk loon moeten krijgen en niet uitgebuit moeten worden. Dat is de doelstelling die de lokale Fairtrade-werkgroep voor ogen had met het evenement 'Heel Boxtel bakt Fairtrade-taarten'. De taartbodems werden kant en klaar aangeleverd door Yvonne Hopstaken van Eet wat bij je past, een bedrijf dat zich richt op natuurlijk eten. De ingrediënten werden gesponsord door de Wereldwinkels en de plaatselijke supermarkten.

Dat de kinderen niet écht taarten bakten, maar uitsluitend voor de garnering zorgden, mocht de pret niet drukken. En of de taart uiteindelijk het ultieme Moederdagcadeautje zal zijn, moet nog maar blijken. ,,Ik denk dat ik de taart lekker zelf op eet. Hij ziet er zó lekker uit", glunderde de elfjarige Sophie van Oorschot uit Liempde. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Ouderen genieten van een versbereide maaltijd in eetpunt Elisabethsdael.
Eetpunt wil breder publiek trekken Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Lezing over keuzes rond levenseinde Algemeen 9 uur geleden
Logo
Het schrijn met daarin de Heilig Bloeddoek wordt op de zondag na Pinksteren door de Boxtelse straten gedragen.
Vrije Tribune: Bloedwonder en vaderlandse geschiedenis Opinie 12 uur geleden
Logo
Het redactieteam van de podcast Sparrenrijk 1944 vergadert. Van links naar rechts: Hans van Liempt, Peter van der Linden, Jan van Leeuwen en Hans Dekker. Jeroen Pijnenburg ontbreekt op de foto. Foto: Bas van den Biggelaar.
Podcast over spannend oorlogsverhaal Sparrenrijk Cultuur 14 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 16 uur geleden
Logo
Campinggasten van BlueWoods maken een rondje Boxtel per kano. Ze varen hier nabij De Strodekker in de wijk Oost.
Portrait of a River: Amerikaanse documentaire over Dommel Natuur & milieu 2 mei, 17:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag: alle kopij eerder aanleveren Algemeen 2 mei, 15:21
Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde.
Ontdek de drie kerken in Liempde MuBo 10 jaar 2 mei, 13:13