Vlnr: Geert van der Veer (De Plaatsen), Jacomine Ravensbergen (Avans), Liz Chermin (HAS), Godelieve Spaas (Avans) en Roland van Bekhoven (Yuverta) bekrachtigden gisteren de onderlinge samenwerking.
Vlnr: Geert van der Veer (De Plaatsen), Jacomine Ravensbergen (Avans), Liz Chermin (HAS), Godelieve Spaas (Avans) en Roland van Bekhoven (Yuverta) bekrachtigden gisteren de onderlinge samenwerking. Foto: Wilfried Scholtes.

Plaatsen-De Kleine Aarde haalt onderwijs naar Klaverblad

Algemeen

Mbo-school Yuverta maar ook hbo-instellingen Avans Hogeschool en HAS Green Academy gaan samenwerken met Plaats-De Kleine Aarde. De onderwijsorganisaties werken samen met het kenniscentrum om het terrein aan het Klaverblad verder te ontwikkelen als praktijkgerichte onderzoeksfaciliteit.

Op Plaats-De Kleine Aarde (DKA) wordt in de nabije toekomst gewerkt aan het veranderen van het voedselsysteem in Nederland. Agrariërs, wetenschappers en kunstenaars zoeken naar andere manieren om te boeren en daarmee ook naar nieuwe verdienmodellen binnen de sector. Ook het middelbaar beroeps- en hoger onderwijs wordt daar dus nadrukkelijk bij betrokken. 

KENNISMANIFEST

Gisteren tekenden de instellingen samen met Geert van der Veer, initiatiefnemer en CEO van Plaats-DKA, het Kennismanifest om een en ander kracht bij te zetten. ‘Om te komen tot écht duurzame voedselsystemen, helpt een omgeving waarin je in een veilige atmosfeer anders kunt leren, denken en doen’, verklaren de Brabantse opleidingen. Aan het Klaverblad gaan zij ook manieren van studeren en onderzoeken bedenken die bijdragen aan het veranderen van het voedselsysteem in Nederland. 

Onder invloed van de mbo- en hbo-scholen, zal Plaats-DKA zich verder ontwikkelen als een praktijkgerichte onderzoeksfaciliteit en hybride leeromgeving. De partijen zullen gezamenlijk activiteiten organiseren en bestaande verder uitbouwen, waaronder diverse lesprogramma’s.

Plaats-DKA is het eerste kennis- en praktijkcentrum in een landelijk netwerk van Plaatsen, waarvan er in totaal zo’n zes moeten verrijzen op verschillende plekken in Nederland. Het streven is om over zeven jaar 600.000 hectare omgezet te hebben in groen boerenland, zeg maar een derde van alle agrarische gronden in Nederland. 

VERKOOP

In juli werd de laatste krabbel gezet voor de verkoop van het terrein aan het Klaverblad door de gemeente aan BD Grondbeheer. Dit op initiatief van Herenboeren Nederland, die het weer pacht van de stichting die met donaties grond koopt ten behoeve van duurzame landbouw. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Boxtel wil bomen vooral behouden. Maar als dan toch gekapt moet worden, mag het allemaal wel wat eenvoudiger.
Boxtel boomt over bomen: welk exemplaar is waardevol? Natuur & milieu 3 uur geleden
Logo
In dit gebied zien oud-Boxtelaar Henk Vervoorn en wethouder Wim van der Zanden kans voor 134 huizen. Maar dan moeten ze samen wel overeenstemming bereiken over de centen...
Stevige onderhandeling over project van 134 woningen bij Peters Hoek Bouwen en wonen 4 uur geleden
Jeugd van de Sint-Petrusschool presenteerde eerder in deze krant de kunstwerken voor de expositie in MuBo.
Spoken word tijdens expositie MuBo viert Jong Talent MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Vijf jeugdleden van Judoclub Liempde vielen zondag in de prijzen tijdens een regiotoernooi in Schijndel.
Liempse judoka's vallen in de prijzen Sport 7 uur geleden
Harm van de Laar is bezig aan aan lange serie. hij maakt meer dan honderd caramboles achter elkaar.
Biljarters 't Ivoor naar finale Nederlands kampioenschap Sport 8 uur geleden
Logo
Tiny van Schijndel tijdens zijn periode als vrijwillige chauffeur voor de WensAmbulance Brabant in 2015.
Esschenaar Tiny van Schijndel (66) overleden: dauwtrappen was zijn 'Nationale Feestdag' Human Interest 9 uur geleden
Blaaskapel Št’astní Muzikanti.
Blaasmuziek in alle soorten en maten Boxtels Dorpsfeest 10 uur geleden
Logo
Autoscooters bezorgen kinderen én ouders volop plezier. Drie dagen boden ze jong en oud vermaak en vertier in Esch. De dorpskermis eindigde zondag.
Esch geniet van 'kleintje kermis' Cultuur 11 uur geleden