Zicht op de Heiloop op Banisveld. De watergang wordt pas na het broedseizoen gedempt. Alle overige werkzaamheden in het project ‘Natte Natuurparel Kampina - Logtse Velden - Smalbroeken' zijn afgerond. (Foto: Marc Cleutjens).
Zicht op de Heiloop op Banisveld. De watergang wordt pas na het broedseizoen gedempt. Alle overige werkzaamheden in het project ‘Natte Natuurparel Kampina - Logtse Velden - Smalbroeken' zijn afgerond. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Herstel natte natuur Kampina klaar

Algemeen Ruimtelijke Ordening (e) Nieuws (c) Lennisheuvel (c)

Het is nat in het dal van de Beerze in de Kampina. Kletsnat. De meeste werkzaamheden van natuurontwikkelingsproject ‘Natte Natuurparel Kampina - Logtse Velden - Smalbroeken’ zijn afgerond en nu al is te zien dat water een prominente rol speelt in dit deel van Kampina. Wandelaars zijn welkom, maar moeten opletten voor gevaarlijk drijfzand en broedende vogels die niet zitten te wachten op pottenkijkers en loslopende honden.

Vorig jaar augustus ging aannemer Van Beers uit Hoogeloon in opdracht van Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten aan de slag om het Beerzedal grondig onder handen te nemen. Het doel: de natte natuur in de kwetsbare natuurgebieden Smalbroeken en Logtse Velden herstellen. De aannemer veranderde de Beerze tussen de Logtsebaan en de Brinksdijk in een lustig meanderende beek en verving een oude stuw door een modern exemplaar, compleet met klepstuw die vissen in staat stelt weer stroomopwaarts te zwemmen. ,,Met het aanpassen van deze stuw kan de waterstand in het gebied beter geregeld worden”, meldde het waterschap deze week. ,,Zo ontstaat een natuurlijker beekdal dat beter in staat is om effecten van klimaatveranderingen op te vangen.”

HEILOOP DEMPEN

Waterschap De Dommel geeft aan dat het Natura 2000-project, waarover in 2014 al onderhandelingen werden gevoerd en een gebied van liefst 341 hectaren beslaat, op enkele werkzaamheden na klaar is. Die worden pas na het broedseizoen uitgevoerd. ,,De Heiloop kan dan pas helemaal gedempt worden”, aldus het waterschap. ,,Op dit moment is de omgeving te nat en staat er nog te veel restwater in de Heiloop waardoor de bovenste laag niet dichtgemaakt kan worden.” Het dempen van de watergang is nodig om de afvoer van kwelwater te voorkomen. Zodra de Heiloop is verdwenen, bereikt deze ondergrondse waterstroom de blauwgraslanden in Smalbroeken weer en blijft dit unieke natuurgebied behouden. De grond waarmee de Heiloop wordt gedempt, ligt al klaar. Borden wijzen op de gevaren van drijfzand, al werden deze waarschuwingen deze week genegeerd. Kinderen speelden op de zandbergen en waren aan het ravotten met loslopende honden.

RUST

Nu het broedseizoen is gestart, roept Natuurmonumenten wandelaars op om broedende dieren met rust te laten, ook in Smalbroeken en de Logtse Velden. ,,In de Kampina broeden veel vogels in de heide op de grond”, aldus De Potter. ,,Een hond of wandelaar die van het pad afwijkt, kan een vogel van zijn nest verjagen.” Ook ander wild kan door wandelaars of loslopende honden gestoord worden, zo waarschuwt de boswachter. Reeën kunnen bijvoorbeeld in paniek vluchten en zich doodrennen tegen een hek of in het verkeer. Honden mogen in natuurgebied Kampina officieel nooit loslopen, maar in deze tijd van het jaar is het des te belangrijker de trouwe viervoeters aangelijnd te houden.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Marc Cleutjens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Freelance-redacteur

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 11 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 13 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 18 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 20 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46