18:54:01    vrijdag, 05 juni 2020
brabants centrum logo
Sat 28 Mar 2020 12:54

Muzikale intermezzo's laten senioren en gehandicapten genieten

Lettergrootte: A- A+

Muzikale intermezzo's laten senioren en gehandicapten genieten

Op de foto: Senioren en mensen met een beperking genieten van de spontane optredens.

Zoveel mogelijk thuis blijven geldt voor iedereen tijdens de coronacrisis. Dat er in verzorgingshuizen geen bezoek meer mag komen, maakt het voor kwetsbare senioren een eenzame tijd. Het Boxtelse bedrijf FutureTalentFactory sloeg de handen ineen met Club Goud uit Nijmegen; samen organiseren ze Contactloze Concerten.

Sandra Peeters had eerder al eenzelfde idee. Zij vroeg Boxtelaren gitarist Maarten de Gans en accordeonist Tom van Aarle van de band Acting The Maggot om haar initiatief uit te voeren. Zij namen hun instrumenten ter hand en trakteerden de ouderen in zorgexpertisehuis Liduina vrijdag vanaf het terras op een bijzonder concert.

Contactloze Concerten werkt hetzelfde, legt mede-initiatiefneemster Kim van Stippent van FutureTalentFactory uit. ,,We werken al langer samen met Club Goud die ouderen op een laagdrempelige manier in contact brengt met jongeren. Toen het coronavirus zich begon te verspreiden, zijn we meteen bij elkaar gaan zitten om te kijken wat we voor senioren konden doen, maar door de bijkomende maatregelen werden we steeds ingehaald door de tijd. We werden steeds teruggeworpen op onze creativiteit om iets nieuws te verzinnen. Toen kwam het idee voor contactloze buitenconcerten: een artiest treedt buiten op bij een verzorgingstehuis. Mensen kunnen vanaf hun balkons naar de optredens kijken."

DANKBAARHEID

Op een plek, waar veel bewoners van een tehuis het kunnen horen, speelt een artiest twintig minuten tot een halfuur muziek. Soms wisselt hij nog eens van locatie, zodat ook andere delen van het gebouw van de liedjes kunnen genieten. Vanaf balkons of van achter de ramen kunnen mensen naar de muziek luisteren. Van Stippent: ,,En de dankbaarheid straalt van die mensen af, al gaat het maar om een halfuurtje in een dag."

En dat idee viel in de smaak. Ouderen reageerden enthousiast en geëmotioneerd: er vonden al concerten plaats in Boxmeer, Nijmegen en 's-Hertogenbosch. Na contact te hebben gehad met Zorggroep Elde Maasduinen, besloot Van Stippent ook in Boxtel het initiatief door te zetten. Donderdag vindt het eerste concert plaats.

,,Het is prachtig om te zien wat het met mensen doet", benadrukt de Boxtelse. ,,Ik goede vriend van mij werd gebeld door zijn oma: ze vertelde hem dat er over een paar dagen iemand muziek kwam maken bij haar verzorgingshuis. Ze zei dat ze er nu al naar uit keek en niet kon wachten. Dat bleek over onze buitenconcerten te gaan. Dat is fantastisch."

BETER VOORSTELLEN

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, al helemaal doordat ze op dit moment niet eens bezoek mogen ontvangen. ,,Ik hoop dat we ons er allemaal iets bewuster van worden door de coronacrisis, omdat we zelf thuis moeten zitten. Ik heb een gezin, maar moet je je voorstellen dat je nu helemaal alleen in een appartement zit? Senior of niet, dat is vreselijk", vindt Van Stippent.

BOVEN HET HOOFD

Ondertussen groeit het initiatief de initiatiefnemers zelfs boven het hoofd. ,,De olievlek verspreidt zich steeds sneller", aldus Van Stippent. Daarom hebben ze nu een stappenplan opgezet, waarmee geïnteresseerde vrijwilligers, artiesten of verzorgingshuizen zelf een contactloos concert kunnen opzetten.

,,Het is namelijk heel simpel, maar het kost wel een paar uur de tijd. Daarom kunnen wij het niet blijven aanjagen." Daarnaast spreekt de Boxtelse de hoop uit dat het initiatief ook voor vertier op een structurele manier voor de senioren kan zorgen. ,,Het hoeft niet iedere week, maar als dit op regelmatige basis kan gebeuren, betekent dat al heel veel."

Wie geïnteresseerd is om zelf op te treden, de concerten naar een verzorgingstehuis in de buurt te brengen of vrijwilliger te zijn kan een e-mail sturen naar hallo@clubgoud.nl..

Tekst: Jules Hameleers.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Betere doorstroming door slimme stoplichten Vic. van Alphenlaan

Geen losse kabels meer die over de weg naar het stoplicht hangen. Het verkeer op het kruispunt Mgr. Wilmerstraat/Vicaris Van... >>

Fri 05 Jun 2020 15:44

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers Vion demonstreren voor Boxtelse vestiging

Medewerkers van varkensslachterij Vion demonstreren voor de Boxtelse vestiging op bedrijventerrein Ladonk. Met borden en t-shirts met leuzen als... >>

Thu 04 Jun 2020 16:13

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

De Ploegers schort activiteiten op voor komend jaar

Een rigoureus besluit van De Ploegers: het bestuur van de prinsenvereniging heeft besloten alle activiteiten die voor het naderende... >>

Wed 03 Jun 2020 20:19

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Geen uitbreiding voor Oosterhof

Winkelcentrum Oosterhof wordt vernieuwd, maar niet uitgebreid. Dat stelt de vereniging van eigenaren (vve) in een persverklaring.

>>

Wed 03 Jun 2020 15:07

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

Achttien medewerkers Vion Boxtel positief getest op corona

De GGD heeft bij 18 medewerkers van slachterij Vion in Boxtel een besmetting met het coronavirus geconstateerd. Dat blijkt uit het onderzoek dat... >>

Tue 02 Jun 2020 16:55

Advertenties

EmielTechniek Podium Boxtel TopSlank Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Elan Bikes support Doornmalen electro Toverboom Geerts advies Geld en Makelaardij Huidtherapie Olieenzo Alfa Filipe