Wethouder Wim van der Zanden reikt het eerste flesje water uit aan Annie van der Sloot. (93)
Wethouder Wim van der Zanden reikt het eerste flesje water uit aan Annie van der Sloot. (93) Foto: Bas van den Biggelaar.

650 flesjes water voor 85-plussers

Gemeente Boxtel

Zo’n 650 senioren van 85 jaar en ouder krijgen deze en volgende week een flesje water aan de deur bezorgd. Annie van der Sloot (93) op Hoogheem ontving het eerste exemplaar vanochtend uit handen van wethouder Wim van der Zanden.

Sociale welzijnsorganisaties en de gemeente Boxtel bellen aan om zo het belang van voldoende water drinken te benadrukken. Ook wordt het voorkomen van vallen onder de aandacht gebracht. Deze week is de grootschalige campagne in Boxtel gestart. ,,Prachtig!”, reageert mevrouw Van der Sloot via de telefoon. Ze geeft toe dat ze in de voorbije hete zomers best moeite had om elke dag de voorgeschreven anderhalve liter water te drinken. ,,Maar ik probeer het wel, hoor!”

Vanwege het veranderende klimaat, zijn er vaker langere droge en warme periodes in Nederland. Gemeenten stellen daarom een hitteplan op. Daar maakt ook de rondgang met de waterflesjes deel van uit. ,,De opzet is natuurlijk een beetje ludiek”, erkent gerontologe Diny Stolvoort, die ook betrokken is bij de actie. ,,Maar aandacht ervoor is wel ontzettend belangrijk. Bij senioren werkt de dorstprikkel minder goed. Bovendien kunnen ze warmte minder goed kwijt dan mensen op jongere leeftijd. Oftewel, hun lichaam geeft minder goed aan dat ze water moeten drinken en dat kan gevaarlijk zijn tijdens een hittegolf.’

SAMENWERKING

Naast Stolvoort en de gemeente, steken ook seniorenvereniging KBO, welzijnsorganisatie ContourdeTwern, de GGD en het Rode Kruis de handen uit de mouwen. Maandag vond de aftrap plaats op de Markt door diverse vrijwilligers. Ook wethouder Van der Zanden was erbij: ,,De samenwerking tussen diverse betrokken organisaties bij dit project is hartverwarmend. Hiermee wordt extra aandacht getoond voor de gezondheid van de oudere medemens én ontstaat er een mogelijkheid voor een praatje aan de voordeur.” 

Het gros van de 85-plussers in Boxtel, Lennisheuvel, Liempde en Esch wordt deze week bezocht. Zij krijgen niet alleen een fles water, maar ook informatie over het voorbereiden op (extreme) hitte. De vrijwilligers leggen de bezoeken af tot en met 17 mei tussen 10.00 uur en 19.00 uur. Zij zijn herkenbaar aan een button.

VOORKOMEN VAN VALLEN

Tegelijkertijd is het contact aan de deur een goed moment om ook andere zaken te bespreken. Stolvoort: ,,We stellen ook twee vragen om te achterhalen of iemand een verhoogde kans heeft om te vallen. Onderschat dit onderwerp niet: vorig jaar vielen daardoor 6100 doden. Bovendien is de kans dat mensen vallen, vijfenhalf keer zo hoog voor mensen boven de 85 jaar in vergelijking met inwoners tussen de 65 en 69 jaar. Terwijl dit in de helft van alle gevallen is te voorkomen met preventie. Dus ook hier vragen we aandacht voor en verwijzen naar de praktijkondersteuner van de huisarts die verder kan helpen.”

Gemeente Boxtel trapt hitteplan af.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Logo
Zicht op de westgevel van het Wereldhuis. Bouwbedrijf Hendriks uit Oss werkt met een mobiele steiger die over de breedte van een hele verdieping omhoog kan worden gehesen.
'We vonden stukjes voegwerk en beton langs gevels Wereldhuis' Bouwen en wonen 9 uur geleden
Logo
De Proeftuin van Lionsclub Belles Amies trok zondag honderden bezoekers naar de tuin van vakschool SintLucas.
Proeftuin trekt kleine duizend bezoekers Cultuur 10 uur geleden
Logo
Afbeelding
Opbrengst oud papier fors lager door lage prijzen Algemeen 12 uur geleden
RKSV Boxtel  - Audacia 2-1
RKSV Boxtel bedwingt op eigen veld koploper Audacia Sport 13 uur geleden
Uitsnede archieffoto Brabants Centrum.
Jonkies bezorgen Irene een punt tegen de koploper Sport 14 uur geleden
Ad Dekker is trots op zijn benoeming als ambassadeur van de taekwondosport en zijn opname in de Hall of Fame.
Ad Dekker opgenomen in Martial Arts Hall Of Fame Sport 15 uur geleden
Uitsnede archieffoto van eerdere wedstrijd tussen MEP en Etten-Leur.
Hockeymannen MEP kunnen de titel ruiken Sport 15 uur geleden
De Dino van Boxtel doet mee aan Alpe d'Huzes! Zogenaamd dan. Een groepje vrijwilligers houdt een ludieke inzamelingsactie voor het goede doel met de Styracosaurus die op rotonde La Salle staat.
What's Up, Dino van Boxtel? Cultuur 16 uur geleden