17:02:40    zaterdag, 14 december 2019
brabants centrum logo
Thu 01 Aug 2019 15:42

Brabants Centrum bouwt leden-app

Lettergrootte: A- A+

Brabants Centrum bouwt leden-app

Met een app die Brabants Centrum volgend jaar lanceert, ontstaan meer mogelijkheden voor lokale onderzoeksjournalistiek, discussie én inbreng van leden. Het digitale platform wordt mede ontwikkeld dankzij financiële steun van de provincie Noord-Brabant. Marianne van der Sloot, sinds anderhalve maand CDA-gedeputeerde en opgegroeid in Boxtel, overhandigde vanochtend een subsidiebeschikking van 22.500 euro aan de stichting, inclusief een vergrootglas. ,,Zodat je de gemeente onder de loep kan nemen", glimlachte ze.

De journalisten en overige medewerkers van de Boxtelse nieuwsstichting maakten eerder deze zomer een sprongetje toen bekend werd dat de provincie hun subsidieverzoek voor de app honoreert. Gedeputeerde Staten trokken 90.000 euro uit

voor projecten ter bevordering van lokale onderzoeksjournalistiek. Brabants Centrum ontving de maximale bijdrage. Gedeputeerde Van der Sloot: ,,Ik zie de app als een innovatief plan waarmee een relatief kleine redactie maximaal versterkt kan worden."

BC-directeur Henk van der Zee: ,,Onafhankelijke journalistiek is essentieel voor het goed functioneren van een democratie. Het belang ervan wordt in Nederland én in Boxtel zwaar onderschat, zowel door inwoners als politici. Dat we dit al 75 jaar doen, met meerdere redacteuren, is uniek. Ik ben blij dat de provincie onze onafhankelijke functie waardeert."

DIEPGRAVEND ONDERZOEK

Stichting Brabants Centrum heeft vijf fulltime journalisten in dienst en werkt daarna samen met meerdere freelancers, zowel op gebied van beeld als tekst. Dat is veel voor een lokale nieuwskrant, maar met gemiddeld twintig redactiepagina's per week is deze bezetting ook nodig. Het kost de organisatie flink wat kruim als één journalist op een diepgravend onderzoek wordt gezet.

Bovendien zijn redacteuren veelal geen specialisten in bijvoorbeeld verkeer, veehouderij, woningbouw, zorg, financiën en opvoeding. Terwijl deze zaken juist nu ontzettend van belang zijn in onze gemeenschap. Denk aan de discussies omtrent aanpak van stikstofuitstoot, Programma Hoogfrequent Spoorvervoer, gigantische tekorten in de jeugdzorg of huisvesting voor starters, arbeidsmigranten, spoedzoekers, et cetera.

Brabants Centrum prijst zich gelukkig met leden die van dergelijke zaken wel veel verstand hebben. En dat is precies waarom deze app gelanceerd wordt: hiermee wordt het eenvoudiger om hen te betrekken bij de journalistieke producties. De opzet is dat gebruikers van de app bij kunnen dragen bij het uitspitten van maatschappelijke dossiers, zaken aandragen die zij het onderzoeken waard vinden én dat het een interactief platform wordt.

Gedeputeerde Van der Sloot: ,,Fake news komt in ons land voor, maar ook in de rest van de wereld. Met goed onderzoek kan dat worden bestreden. Het is belangrijk wat er in de app komt: onafhankelijk nieuws dat klopt. Het is goed als een lokaal medium overheidsbesturen onder de loep neemt. Oók voor de bestuurders zelf om scherp te blijven."

EXCLUSIEF VOOR LEDEN

De app moet een lokaal alternatief bieden voor sociale media als Facebook of Instagram. Leden van Brabants Centrum krijgen exclusief toegang. Gebruikers kunnen zelf berichten plaatsen, reageren en vragen stellen aan elkaar en aan de redactie. Zoiets als waar nu de rubriek Vrije Tribune (voor ingezonden brieven) voor wordt gebruikt. Zo'n platform voor discussie en debat heeft de krant niet online. In plaats daarvan zijn mensen aangewezen op sociale media.

Tekst: Pål Jansen | Foto: Albert Stolwijk

Foto's

Brabants Centrum bouwt leden-app Brabants Centrum bouwt leden-app

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Opnieuw ongeluk op kruising bedrijventerrein Ladonk

Opnieuw ongeluk op kruising bedrijventerrein Ladonk

Er is vanmiddag opnieuw een ongeluk gebeurd op het kruispunt van de Kruisbroeksestraat met de Ladonkseweg. Dat was de afgelopen tijd nog twee... >>

Sat 14 Dec 2019 16:39

Geen slachtoffers bij brand 't Dommeltje

Geen slachtoffers bij brand 't Dommeltje

Grote brand bij boerderij 't Dommeltje op Hoog Munsel. De brandweer is ter plaatse om de situatie onder controle te krijgen.

>>

Fri 13 Dec 2019 10:40

Tien miljoen aan MDMA in huurbusje bij Liempde

Tien miljoen aan MDMA in huurbusje bij Liempde

Tien miljoen euro aan de drug MDMA werd dinsdagmiddag aan de rijksweg A2 bij Liempde aangetroffen. Dat maakt de politie vandaag bekend. Een... >>

Thu 12 Dec 2019 15:12

Centrummanager Boxtel stopt ermee

Centrummanager Boxtel stopt ermee

Berry Dankers legt per 1 februari zijn functie als centrummanager van Boxtel neer. Dat heeft hij gisteren, dinsdag 10 december aan het bestuur... >>

Wed 11 Dec 2019 11:50

Brand in schoorsteen Liempdsen Herd snel onder controle

Brand in schoorsteen Liempdsen Herd snel onder controle

Rookschade en wat gebarsten stucwerk. Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd komt genadig af van een ongelukkige brand die ontstond in de... >>

Tue 10 Dec 2019 17:19

Advertenties

Doornmalen electro EmielTechniek Geerts advies Olieenzo Gemeente Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie Geld en Makelaardij