Senioren en mensen met een beperking genieten van de spontane optredens.
Senioren en mensen met een beperking genieten van de spontane optredens. Foto: Bas van den Biggelaar

Muzikale intermezzo's laten senioren en gehandicapten genieten

Algemeen

Zoveel mogelijk thuis blijven geldt voor iedereen tijdens de coronacrisis. Dat er in verzorgingshuizen geen bezoek meer mag komen, maakt het voor kwetsbare senioren een eenzame tijd. Het Boxtelse bedrijf FutureTalentFactory sloeg de handen ineen met Club Goud uit Nijmegen; samen organiseren ze Contactloze Concerten.

Sandra Peeters had eerder al eenzelfde idee. Zij vroeg Boxtelaren gitarist Maarten de Gans en accordeonist Tom van Aarle van de band Acting The Maggot om haar initiatief uit te voeren. Zij namen hun instrumenten ter hand en trakteerden de ouderen in zorgexpertisehuis Liduina vrijdag vanaf het terras op een bijzonder concert.

Contactloze Concerten werkt hetzelfde, legt mede-initiatiefneemster Kim van Stippent van FutureTalentFactory uit. ,,We werken al langer samen met Club Goud die ouderen op een laagdrempelige manier in contact brengt met jongeren. Toen het coronavirus zich begon te verspreiden, zijn we meteen bij elkaar gaan zitten om te kijken wat we voor senioren konden doen, maar door de bijkomende maatregelen werden we steeds ingehaald door de tijd. We werden steeds teruggeworpen op onze creativiteit om iets nieuws te verzinnen. Toen kwam het idee voor contactloze buitenconcerten: een artiest treedt buiten op bij een verzorgingstehuis. Mensen kunnen vanaf hun balkons naar de optredens kijken."

DANKBAARHEID

Op een plek, waar veel bewoners van een tehuis het kunnen horen, speelt een artiest twintig minuten tot een halfuur muziek. Soms wisselt hij nog eens van locatie, zodat ook andere delen van het gebouw van de liedjes kunnen genieten. Vanaf balkons of van achter de ramen kunnen mensen naar de muziek luisteren. Van Stippent: ,,En de dankbaarheid straalt van die mensen af, al gaat het maar om een halfuurtje in een dag."

En dat idee viel in de smaak. Ouderen reageerden enthousiast en geëmotioneerd: er vonden al concerten plaats in Boxmeer, Nijmegen en 's-Hertogenbosch. Na contact te hebben gehad met Zorggroep Elde Maasduinen, besloot Van Stippent ook in Boxtel het initiatief door te zetten. Donderdag vindt het eerste concert plaats.

,,Het is prachtig om te zien wat het met mensen doet", benadrukt de Boxtelse. ,,Ik goede vriend van mij werd gebeld door zijn oma: ze vertelde hem dat er over een paar dagen iemand muziek kwam maken bij haar verzorgingshuis. Ze zei dat ze er nu al naar uit keek en niet kon wachten. Dat bleek over onze buitenconcerten te gaan. Dat is fantastisch."

BETER VOORSTELLEN

Eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem, al helemaal doordat ze op dit moment niet eens bezoek mogen ontvangen. ,,Ik hoop dat we ons er allemaal iets bewuster van worden door de coronacrisis, omdat we zelf thuis moeten zitten. Ik heb een gezin, maar moet je je voorstellen dat je nu helemaal alleen in een appartement zit? Senior of niet, dat is vreselijk", vindt Van Stippent.

BOVEN HET HOOFD

Ondertussen groeit het initiatief de initiatiefnemers zelfs boven het hoofd. ,,De olievlek verspreidt zich steeds sneller", aldus Van Stippent. Daarom hebben ze nu een stappenplan opgezet, waarmee geïnteresseerde vrijwilligers, artiesten of verzorgingshuizen zelf een contactloos concert kunnen opzetten.

,,Het is namelijk heel simpel, maar het kost wel een paar uur de tijd. Daarom kunnen wij het niet blijven aanjagen." Daarnaast spreekt de Boxtelse de hoop uit dat het initiatief ook voor vertier op een structurele manier voor de senioren kan zorgen. ,,Het hoeft niet iedere week, maar als dit op regelmatige basis kan gebeuren, betekent dat al heel veel."

Wie geïnteresseerd is om zelf op te treden, de concerten naar een verzorgingstehuis in de buurt te brengen of vrijwilliger te zijn kan een e-mail sturen naar hallo@clubgoud.nl..

Tekst: Jules Hameleers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Circulair bedrijf SNEW uit Boxtel krijgt Gouden Cirkel-award Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
OM eist 18 jaar cel tegen drie verdachten overval Boxtelse B&B-eigenaar Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Maher Mustafa opent winkel in Bernhardstaete Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Heerlijk flodderen met water en zand Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Repair café bij Het Goed Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Kloostertuin heeft voorbeeldfunctie Algemeen 15 uur geleden
Logo
Afbeelding
Een nummer 1 hit, grote podia en thuiskomen op de Bazaar Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Jonge taekwondoka’s Defence Center Boxtel slagen voor examen Algemeen 15 uur geleden