Kasteel Stapelen
Kasteel Stapelen Foto: Peter de Koning

Lezing historie kasteel Stapelen

dinsdag 4 juni 2024 20:00 tot 22:00

Aan de hand van beelden verzorgt heemkundige Ruud Nooijen op dinsdag 4 juni een lezing over de historie van Stapelen. De activiteit tijdens het Boxtels Dorpsfeest in park Stapelen wordt gehouden in het kader van het tienjarig bestaan van het Boxtelse museum MuBo en begint om 20.00 uur.

De voordracht in spiegeltent Bon Salon belooft een reis door de tijd te wordend die niet alleen gaat over het kasteel, maar ook de omgeving ervan, een aantal van de bewoners en diverse gebeurtenissen. Zoals de relatie met Esch. Het dorp werd enkele jaren heringedeeld bij de gemeente Boxtel, maar viel daar in een andere vorm al eerder onder. Edelman Jan II van Horne verwierf Esch als heerlijkheid en raakte het weer kwijt. 

Sowieso was Van Horne, de laatste heer van Boxtel die zijn hoofd verloor onder de Parijse guillotine, een bijzonder historisch figuur. Hij was niet alleen heer van Boxtel en Liempde, maar speelde ook een (bedenkelijke) rol als legeraanvoerder in de Republiek der Verenigde Nederlanden. 

Ook het tien dagen durende verblijf van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV op Stapelen komt aan bod. Volgen de legende zou hij de Petrustoren beklommen hebben. Daarnaast verbleven ook een tijdlang protestanten in een gebouw op het kasteelterrein, stonden er medio negentiende eeuw kanonnen gericht op de brug van de Eindhovenseweg en was er ooit een papierfabriek in de achtertuin van Stapelen.

Kortom, het kasteel kent een rijke en interessante geschiedenis die Van Nooijen uit de doeken doet. De lezing op 4 juni start om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Locatie