Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt.
Bernard Vekemans in het gelijknamige museum dat onder andere was- en strijkspullen herbergt. Foto: Bas van den Biggelaar, 2021.

Rondleiding Museum Vekemans

zondag 16 juni 2024 14:00 tot 16:00

Museum Vekemans aan de Stationsstraat 39 opent 17 maart, 12 mei en 16 juni tussen 14.00 en 16.00 uur de deuren voor rondleidingen langs zijn bijzondere collecties. Dit als onderdeel van het culturele programma Samen op Stap in Cultureel Boxtel, opgezet vanwege het tienjarig bestaan van het Boxtelse museum MuBo.

Met de collecties Wasschen & Strijken en Brabant GoedGemutst, ondersteund door een grote kunstcollectie, beschikt museum Vekemans over unieke objecten. Er zijn drie exposities over provinciaal erfgoed: Brabants Volkje, Doopkamer en Religieus Panorama. Bezoekers krijgen diverse aspecten uit het leven in de provincie van de vorige eeuw te zien, taferelen die grotendeels zijn verdwenen.

De verzameling Wasschen & Strijken geeft een inkijkje in het kledingonderhoud, maar toont ook de wijze waarop mensen vroeger met elkaar omgingen. Wie goed kijkt naar het dagelijks ritueel, ontdekt de historie van eeuwen geleden tot nu.

POFFERS

Brabant GoedGemutst toont de geschiedenis en de mensen van het Brabantse platteland tussen 1850 en 1950 via de kledij. Vrouwen droegen altijd een muts, mannen een pet of klak. Tijdens de kerkgang of bij andere gelegenheden sierden dames hun hoofddeksel op met een poffer. Ze waren er in verschillende soorten en maten en voor alle rangen en standen. Elke streek had zijn eigen kenmerken.

Tijdens de openstelling wordt doorlopend een film vertoond over de restauratie van poffers en mutsen.

Locatie