Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde.
Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde. Foto: Albert Stolwijk.

Wandeling Liempdse kerken

zondag 5 mei 2024 10:00

Onder de paraplu van de Heilig Hartparochie heeft het dorp Liempde drie kerken gekend. Onder leiding van heemkundige Arnold van den Broek van Kèk Liemt ontdekken wandelaars zondag 5 mei de locaties van deze geloofshuizen en de geschiedenis ervan. Ook de begraafplaatsen komen aan bod..   

Een van de plekken is niet zo geheimzinnig. De ranke torenspits van de Sint-Jans Onthoofdingkerk markeert vandaag de dag nog steeds het Liempdse straatbeeld. De historie van deze kerk, ontworpen door de Tilburgse architect Hendrik van Tulder, komt ruimschoots aan bod evenals de fraaie glas-in-lood ramen van de beroemde Roermondse glazenier Joep Nicolas & Zn.

Op het kerkhof, waarbij de betekenis van het woord ook aan bod komt, neemt Van den Broek de wandelaars mee naar enkele gedenkwaardige grafmonumenten waaronder die van de familie Mahie, oud-bewoners van kasteel Stapelen in Boxtel. Waarom de familieleden juist in Liempde begraven zijn, wordt tijdens de wandeling uit de doeken gedaan. 

De wandeling start om 10.00 uur vanaf bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd. Deelnemers kunnen na afloop van de tocht vanaf 13.00 uur ook een kijkje nemen in expositieruimte De Kleuskes aan de Oude Dijk 19-21, ingang De Kleuskes. Toegang gratis.

Locatie