Kermis in Esch.
Kermis in Esch. Foto: Peter de Koning, 2022.

Kermis

vrijdag 24 mei 2024 14:00

In tegenstelling tot vorig jaar en het jaar daarvoor, is de kermis in Esch dit keer in het laatste weekend van mei. Het volksfeest duurt van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei, laat de gemeente Boxtel weten.

De Essche kermis ontbrak tot voor kort in de evenementenagenda op de gemeentelijke website en dat riep vragen op van een lezer. Een woordvoerder van de gemeente geeft duidelijkheid: ,,Het eerste volle weekend in mei valt samen met de dodenherdenking, er is besloten dan geen kermis te houden. Op 9 mei is het bierpompfeest waardoor de locatie niet beschikbaar is. In overleg met de kermisexploitant is gekeken naar mogelijkheden. Rekening houdend met de beschikbaarheid van de attracties, overige kermissen en evenementen in de regio zijn we uitgekomen op het laatste weekend van mei.”

Tot en met de eeuwwisseling werd de Essche kermis tijdens de zomervakantie gehouden. De publieke belangstelling voor het evenement werd echter almaar minder. Verplaatsing naar het paasweekeinde bracht geen kentering teweeg. Uiteindelijk bouwden in 2015 de exploitanten in juli weer hun attracties en kramen op tussen de bierpomp en dorpshuis De Es. Maar het bleef sappelen voor hen. Vandaar de switch twee jaar geleden naar het eind van de meivakantie. Nu dus een paar weekjes later.