Vrijwilligers in Liempde graven putjes van één kubieke meter voor archeologisch onderzoek.
Vrijwilligers in Liempde graven putjes van één kubieke meter voor archeologisch onderzoek. Foto: Gerard Schalkx

Putjesproject Liempde (CARE)

zaterdag 24 juni 2023 10:00 tot 17:00

In het kader van CARE wordt binnenkort ook weer gegraven in Liempde. Erfgoedverreniging organiseert mede deze editie van het putjesproject op zaterdag 24 en zondag 25. Dit weekeinde staan de historie van hoeves in het dorp centraal.

Aanmelden kan door in te schrijven via info@kekliemt.nl.

Er wordt onderzoek egdaan naar de geschiedenis van enkele prominente boerderijen in ons dorp. En iedereen kan hieraan meedoen. Graag zelfs. Het is gezellig als veel Liempdenaren meedoen, met de buurt, familie, vrienden. 

Liempde weet zich gezegend met een groot aantal monumentale en beeldbepalende boerderijen. Deze dragen bij aan het karakter van het dorp en herinneren aan een tijd dat het merendeel van haar inwoners de kost verdiende in het gemengde bedrijf. Het Liempdse buitengebied, gevormd door deze agrarische leefwijze, getuigt van het weerbarstige samenspel tussen boer en landschap, van generatie op generatie. Hun ‘huizen’ zijn het hart van hun bedrijf.

In november 2017 bracht een groep streekhistorici, onder leiding van Wilbert Steenbakkers, een boek uit onder de titel: ‘Het steenen huijs met gebinte, stal ende schuren.’ In dit lijvige boekwerk van maar liefst 304 pagina’s is de bouwhistorie van een reeks prominente historische boerderijen beschreven uit Boxtel, Lennisheuvel en Liempde. Hoewel het onderzoek van bouwwijze, houtskelet en archiefstukken wijzen op een aanzienlijke ouderdom, is in veel gevallen niet duidelijk hoe diep de historische wortels van deze hoeven precies reiken. Immers, een hoeve kan al enkele eeuwen bestaan voordat we deze voor het eerst in de schriftelijke overlevering tegenkomen. En een bestaande boerderij kan een vervanger zijn van een voorganger op hetzelfde erf. Met behulp van archeologie kunnen we hierover hopelijk meer te weten komen.

In het weekend van 24 & 25 juni wordt onder begeleiding van de Liempdse archeoloog en zelf ook lid van Erfgoedvereniging Kek Liempt Johan Verspay op een aantal erven een reeks kleine proefputjes gegraven van 1 x 1 x 1 meter. Aan de hand van het vondstmateriaal dat hierbij verzameld wordt kan een beeld van de ouderdom van deze hoeven gekregen worden. De eenvoud van de methodiek maakt het mogelijk dat iedereen mee kan doen, jong en oud. Altijd al archeoloog willen zijn? En benieuwd naar wat er in de Liempdse bodem te ontdekken valt? Kun je graven, wassen, fotograferen of ons aanmoedigen? En heb je zin om mee te gaan op ontdekkingsreis? Meld je dan aan op info@kekliemt.nl

Locatie