De accommodatie van ODC in sportpark Wagenaars op het Essche Heike werd medio 2020 al volgelegd met zonnenapelen. Alle sportvoorzieningen sneller verduurzamen kan helpen energielasten terug te dringen.
De accommodatie van ODC in sportpark Wagenaars op het Essche Heike werd medio 2020 al volgelegd met zonnenapelen. Alle sportvoorzieningen sneller verduurzamen kan helpen energielasten terug te dringen. Foto: Albert Stolwijk.

Combinatie95 wil inzicht in financiële problemen clubs

Politiek

Door de verhoogde energieprijzen hield de gemeente Boxtel eind vorig jaar een enquête onder verenigingen. Dit om inzicht te krijgen in hun financiële situatie. Combinatie95 vraagt nu om de resultaten van de uitgezette vragen. 

Onder het mom van ‘sport moet bereikbaar blijven voor iedereen’ vraagt raadslid Stefan de Nijs naar de stand van zaken rondom de energielasten. Dat clubs door de gestegen prijzen genoodzaakt worden tot maatregelen (zoals niet of minder douchen en hogere contributies) vindt de fractievoorzitter onwenselijk. ,,Sportverenigingen zijn belangrijk voor sociale contacten en dragen bij aan een gezonde levensstijl. sport moet daarom bereikbaar blijven voor iedereen.”

Combinatie95 vraagt ook naar manieren om clubs extra te helpen. De Nijs legt tevens de link met verduurzamen van accommodaties, zoals recent de stappen die RKSV Boxtel of ODC enkele jaren geleden nog hebben gezet. Een suggestie is het naar voren halen van meerjarig onderhoud zodat accommodaties sneller aangepakt kunnen worden. En verenigingen dus minder kwijt zijn aan energielasten. 

Via een motie van De Nijs zijn partij werd enkele jaren terug al extra subsidie beschikbaar gesteld. Dit bovenop middelen van het Rijk. Daardoor konden bijdragen voor verenigingen oplopen tot wel 60 procent van een investering. Destijds zat er 150.000 euro in de pot en dat geld hoefde ook niet te worden terugbetaald. 

B en W moeten nog antwoorden op de schriftelijke vragen.