Freek Claasen verzorgt een lesje vendelen aan de schooljeugd. De workshops worden momenteel herhaald bij museum MuBo. Zaterdag 25 mei is de volgende.
Freek Claasen verzorgt een lesje vendelen aan de schooljeugd. De workshops worden momenteel herhaald bij museum MuBo. Zaterdag 25 mei is de volgende. Foto: Peter de Koning, 2017.

Schuttersgilde heeft nieuw bloed nodig

Verenigingen

Een lezing door een Brabantse gildekenner leidde begin 1996 tot zóveel enthousiasme dat nog datzelfde jaar het Boxtels schuttersgilde Sint-Barbara & Sint-Joris heropgericht werd. Bijna dertig jaar later kan de broederschap wel wat ‘nieuw bloed’ gebruiken. En dus wordt een soortgelijke voorlichtingsavond gehouden. 

Om meer bekendheid te geven aan wat het gilde doet en betekent, houden donderdag 30 mei vanaf 20.00 uur enkele sprekers een voordracht. Dat gebeurt in het gemeentehuis (ingang Markt) door mensen die actief zijn in de provinciale gildefederatie. Voorts vertellen enkele jongeren waarom zij in de afgelopen jaren toetraden en wat hen aantrekt. 

Hoewel ook de jeugd welkom is, hoopt het gilde met name op dertigers en veertigers die zich willen aansluiten. Gedacht wordt aan mannen en vrouwen die gestopt zijn met sporten en toch een leuke vrijetijdsbesteding willen. Dat kan bijvoorbeeld door te vendelen of te trommelen, maar ook door deel te nemen aan de kruisboogcompetitie op zondag.

AANWAS ONONTBEERLIJK

Gildehoofdman Ton Jonkers meldde een halfjaar geleden in deze krant dat hij vaak complimenten krijgt voor de wijze waarop het gilde plechtigheden als Koningsdag, dodenherdenking, bloedprocessie en de kranslegging bij het verzetsmonument op de Kampina opluistert. ,,Da’s hartstikke mooi natuurlijk. Maar willen we dat op de lange termijn volhouden, dan is nieuwe aanwas onontbeerlijk”, zo liet hij in december optekenen. 

Burgemeester Ronald van Meygaarden, eredeken van het gilde, is gastheer tijdens de informatieavond. Bezoekers worden ontvangen met koffie of thee en iets lekkers. 

Na afloop wordt onder het genot van een drankje nagepraat. Belangstellenden voor de bijeenkomst kunnen zich tot uiterlijk 25 mei aanmelden bij beschermvrouwe Ine Jonkers- van der Velden via e-mail: ine@dassenburcht2.nl.

WORKSHOPS BIJ MUBO

De informatieve lezing in het gemeentehuis is niet de enige manier waarop het gilde nieuwe mensen enthousiast probeert te maken. Zo wordt zaterdag 25 mei de tweede van drie workshops vendelzwaaien en trommelen verzorgd in museum MuBo aan de Baroniestraat. 

De interactieve demonstratie duurt van 14.00 tot 17.00 uur en wordt mede gehouden in het kader van het tienjarig bestaan van het museum. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@muboboxtel.nl. De laatste workshops zijn op zondag 16 juni. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Cor Molenaar en zijn zus Karin van Overbeek, vorig jaar tijdens de Heilig Bloedprocessie. Komende zondag loopt ook broer Michiel mee, die komt daarvoor speciaal over vanuit Schotland.
Terug naar Boxtel om mee te doen aan bloedprocessie. Zelfs vanuit Schotland Boxtels Dorpsfeest 11 uur geleden
Countrymuziek in gemeenschapshuis De Rots.
De Rots vult zich met countrymuziek Cultuur 12 uur geleden
Jeugd van de Sint-Petrusschool presenteerde eerder in deze krant de kunstwerken voor de expositie in MuBo.
Spoken word tijdens expositie MuBo viert Jong Talent MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Liempdse kunstenaars laten hun werk zien tijdens het Liempds Kunstpad, zoals lichtschilder Tonny van Bree in 2022.
Kunstliefhebbers halen hun hart op in Liempde MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Meekijken in een brandweerwagen, op een politiemotor zitten of zelfs in de boeien geslagen worden. In jongerencentrum B-Town werd vorig jaar ook al eens een veiligheidsdag georganiseerd.
Brandjes blussen met brandweerman Sam op de Markt Gemeente Boxtel 17 uur geleden
Vendelier Freek Claasen van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris.
Trom- en vendelworkshop MuBo 10 jaar 18 uur geleden
Logo
Archieffoto van een internationale jeugdwedstrijd bij Hockeyclub Liempde. De vereniging is toe aan nieuw kunstgras en hoopt in ieder geval voor 2026 dat het enige wedstrijdveld wordt vervangen.
'Investering in kunstgrasvelden voelt als willekeur' Sport 21 uur geleden
Fietsen bij winkelcentrum Oosterhof, nog voor de verbouwing.
Boxtel stimuleert fietsgebruik met winactie Algemeen 23 mei, 19:30