Afbeelding

Jules van den Langenberg pleit voor andere invulling stadskunstenaar

Algemeen

Het plan van de gemeente Boxtel om een dorpskunstenaar annex cultuurverbinder te zoeken binnen de eigen gemeenschap, vindt Jules van den Langenberg geen goed idee. De tentoonstellingsmaker solliciteerde vanuit zijn huidige woonplaats Amsterdam ook op de vacature, maar is niet uitgenodigd voor een gesprek. Van den Langenberg denkt dat Boxtel meer gebaat is met een tweejarig programma waarin internationale ontwerpers, kunstenaars en architecten zich vermengen met lokale verenigingen, bedrijven en scholen uit Boxtel. Hij is inmiddels een petitie gestart.

Een lokaal bekende persoon benoemen tot dorpskunstenaar en cultuurverbinder vindt Van den Langenberg niet de beste keuze die kan worden gemaakt. Hij ziet meer heil in een frisse blik van een zelfstandig creatieveling van buitenaf. ,,Iemand van binnen de gemeenschap zal veel bezig zijn met haar positie en zichzelf bewijzen. De budgetten en energie zou ik willen investeren in een programma van ontmoetingen en nieuw werk met buitenstaanders, en niet in voortdurend relationeel bewijs", schrijft Van den Langenberg is zijn brief aan het gemeentebestuur. De volledige brief is hieronder te lezen.

Via een woordvoerster laat cultuurwethouder Marusjka Lestrade weten blij te zijn dat een inmiddels gerespecteerd kunstenaar als Jules van den Langenberg zich zo interesseert voor de ontwikkelingen in zijn vroegere woonplaats. Toch is ze niet voornemens om de benoemingsprocedure aan te passen. ,,Het voorbereidend traject is zorgvuldig geweest, vanaf het uittrekken van de budgetten tot en met de benoeming van de selectiecommissie die bestaat uit een team van experts, waaronder bibliotheekdirecteur Nan van Schendel."

Van den Langenberg is inmiddels een petitie gestart. Die wordt aangeboden aan de gemeenteraad tijdens de vergadering van donderdag 13 maart.

Link naar open brief Jules van den Langenberg

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 22 februari.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 55 minuten geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 1 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 2 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 3 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 4 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 5 uur geleden
Logo
Han Swinkels, voorzitter van de hockeyclub en lid Merijn Simons ondersteunen de actie van harte.
Hockeyclub MEP betrekt kinderen uit arme gezinnen bij sport Sport 6 uur geleden
Logo
Een scene uit het driedelige theaterstuk In voor- en tegenspoed dat Boxtheater de afgelopen weken uitvoerde: ambtenaar van de burgerlijke stand (Lizzy Nonnemaker) vliegt bruidegom Michel (Frenk Breuer) naar de keel terwijl bruid Carlijn (Suzanne Wouters) probeert in te grijpen.
Vermakelijk ongemak tijdens Boxtheater Cultuur 8 uur geleden