Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Imke van Sambeek (links) en Djena van den Heuvel mochten deze week alvast eens ervaren hoe stemmen voor een verkiezing in zijn werk gaat. BHC-docent Merve Atalay leert daar alles over.
Imke van Sambeek (links) en Djena van den Heuvel mochten deze week alvast eens ervaren hoe stemmen voor een verkiezing in zijn werk gaat. BHC-docent Merve Atalay leert daar alles over. Foto: Rens van den Elsen.

What’s Up, Imke & Djena?

Jeugd

Hoewel de leerlingen van het Baanderherencollege (BHC) nog te jong zijn om woensdag 22 november te gaan stemmen, mogen zij deze week toch een rood kruisje zetten. De bovenbouw en het praktijkonderwijs doen mee aan de scholierenverkiezingen van ProDemos. Imke van Sambeek en Djena van den Heuvel (beiden 15) uit het examenjaar 4TA (vmbo) leren hoe het Nederlandse politieke stelsel in elkaar zit. 

Niet het meest voor de hand liggende examenvak, maatschappijkunde. Of wel? Imke: ,,Ik vind het juist interessant. Het gaat niet alleen over politiek, maar ook over de actualiteit.” Djena: ,,Ik had vorige jaren al goede cijfers voor dit vak en het onderdeel media en criminaliteit vind ik leuk.”

Jullie mogen deze week zelfs (bijna) echt stemmen in de aula. Hebben jullie je verdiept in de partijprogramma’s? Imke knikt: ,,Ik wel. Klimaat vind ik wel belangrijk bij het stemmen, maar verder niet zo.” Djena: ,,Ik heb geen programma’s doorgenomen, maar ik maak me wel zorgen om het aantal vluchtelingen dat naar ons land komt en de woningbouw.” 

Wat vinden jullie ervan dat het kabinet is gevallen? ,,Het is bizar dat ze het niet met elkaar eens kunnen worden”, geeft Imke aan. Djena knikt instemmend: ,,Ik snap dat iedereen een andere mening heeft, maar uiteindelijk moet je er toch wel samen uit kunnen komen?”

Praten jullie thuis nu ook vaker over de verkiezingen? ,,Soms wel, maar dan moet ik mijn ouders nog vaak dingen uitleggen omdat we door de lessen nu goed weten hoe het zit”, vertelt Imke. ,,Ik hoef mijn ouders ook niet te vragen om hulp bij dit vak, in het boek heb ik het sneller gevonden”, grinnikt Djena. ,,Maar voor andere vakken kan ik papa en mama wel vragen hoor!”

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: jan.hermens@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
Woud aan gele borden langs Boxtelse wegen Gemeente Boxtel 12 uur geleden
Logo
Afbeelding
Agterblijvers vieren 6 keer 11 jaar op z'n Duits Verenigingen 17 uur geleden
Afbeelding
Buurtbus Esch verwelkomt 600.000e passagier Verenigingen 18 uur geleden
Afbeelding
DVG deelt punten broederlijk met Wilhelmina Sport 19 uur geleden
Logo
Afbeelding
ODC incasseert het meest in Rabo Club Support Verenigingen 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Je kunt hier op elk gewenst niveau tafeltennissen' Sport 22 uur geleden
Logo
Afbeelding
Raadsleden enthousiast over 'zorgbuurthuis', maar waar? Politiek 27 nov., 17:25
Afbeelding
MEP herfstkampioen na winst op medekoploper Sport 27 nov., 15:46