Wie kent dit jubilerende bruidspaar van weleer?
Wie kent dit jubilerende bruidspaar van weleer? Foto: Piet van Oers, archief Brabants Centrum | Beeldbank Boxtel.

speuren naar ‘oud goud’

Human Interest

In de zoektocht naar namen van gouden bruidsparen die dertig tot vijftig jaar geleden in de krant stonden, deze week bovenstaand portret. Wie kent het koppel en kan er over verhalen? E-mail reacties naar bc@brabantscentrum.nl.

De beeldbank van Heemkunde Boxtel digitaliseert momenteel het oude fotoarchief van Brabants Centrum. Secretaris Christ van Eekelen scant alle fotoafdrukken en voorziet ze indien mogelijk van een korte toelichting. Vorig jaar ontdekte hij een reeks portretten van gouden en diamanten bruidsparen. In veel gevallen ontbreken echter namen van de geportretteerden. Daarom wordt een zoektocht gehouden via deze rubriek. De redactie is niet alleen benieuwd naar namen van de echtelieden en de datum van hun huwelijksjubileum, maar ook naar anekdotes, dierbare momenten of wat dies meer zij.

EEN IMKER DIE GEEN HONING LUST...

De onderste foto toont het echtpaar dat vorige week in deze rubriek stond: Hendrik (75) en Marietje (71) van Oosterhout- van Rullen. Zij waren op 22 februari 1977 vijftig jaar getrouwd en woonden ruim dertig jaar aan de Tongersestraat in Boxtel. Het echtpaar zette zes zonen en een dochter op de wereld en genoot van de 22 kleinkinderen. De foto werd gemaakt bij een van de aanleunwoningen van bejaardenhuis Simeonshof, die ze een jaar eerder hadden betrokken. Hendrik werkte bij de exportcentrale van de Encebe (nu: Vion) en later twintig jaar bij de Koninklijke Lederfabriek in Oisterwijk. 

,,Oma maakte met de feestdagen voor iedereen borstplaat. Opa deed in andere zoetigheid. Hij was imker. Hij wist toen al dat honing het wondermedicijn was. Grappig detail: hij lustte het zelf niet!”, schrijft kleindochter Ingrid via e-mail. Hendrik was ruim een halve eeuw lid van de plaatselijke bijenhoudersvereniging Sint-Ambrosius en kreeg daarvoor een koninklijke onderscheiding.

Ingrid vervolgt: ,,Waar wij als kleinkinderen goede herinneringen aan bewaren, is het gouden huwelijksfeest. Ze vierden dit in café De Adelaar. Daar jatten wij de sigaretten van tafel om ze op het kerkhof ertegenover op te roken.” Ook een uitje met de hele familie naar de Efteling herinnert Ingrid zich nog als de dag van gisteren. ,,Oma stapte in het schommelschip en kwam er zonder blikken of blozen weer uit. Dat was voor sommigen van ons wel anders...”

Hendrik werd geboren in Boxtel. Marietje groeide op in Brabant, maar zag het levenslicht in het Drentse Meppel. ,,Onze grootouders leefden eenvoudig, maar waren groot in hun liefde en zorgzaamheid voor de ander. Heel waardevol dat wij dit nu verder mogen doorgeven aan onze kinderen.”

Hendrik (75) en Marietje (71) van Oosterhout- van Rullen uit Boxtel waren op 22 februari 1977 vijftig jaar getrouwd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Boxtelaar wil zevende maal alpenreus bedwingen voor stichting ALS Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Terugblik op 150 jaar bestaan van Duits Lijntje Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Aldi doet deuren een paar dagen dicht Zakelijk 17 uur geleden
Afbeelding
Passen en meten op Duinendaal voor outfit Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Voertuigenzegening op Markt Boxtel Cultuur 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
Boxtel en Wittlich vinden elkaar in Bon Salon Cultuur 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
Fotoreportage: Limuscene Live Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Hardlopen Column gisteren