Oud frituurvet kan na gebruik het best in de originele fles gegoten worden. Onder andere bij supermarkten zijn inleverpunten.
Oud frituurvet kan na gebruik het best in de originele fles gegoten worden. Onder andere bij supermarkten zijn inleverpunten. Foto: Beeldveld Fotografie.

‘Oud frituurvet giet je terug in de fles’

Algemeen

Op oudejaarsdag drijven in menig frituurpan de oliebollen in de hete olie tot ze een goudbruin jasje hebben. Na een paar uur bakken is het vet niet meer bruikbaar en moet het weg. Het spul door de gootsteen of wc spoelen, is geen goed idee, meldt waterschap De Dommel.

Het toilet kan door het vet verstopt raken. Ook kan de olie storingen bij de rioolwaterzuivering veroorzaken en problemen geven in het riool.

Omdat zuiveringsinstallaties door het spul verstopt kunnen raken, moet het verwijderd worden. Dat is een lastig karwei, volgens het waterschap. Het vet vormt een dikke laag op het water die moeilijk kapot te spuiten en op te zuigen is. Het weghalen is tijdrovend en vies werk en kost bovendien geld.

,,En het zou niet nodig hoeven zijn”, stelt De Dommel. ,,Wat niet in het riool komt, hoeft er ook niet uit.” Het waterschap roept alle oliebollenbakkers op hun afgewerkte olie terug te gieten in een pak of fles en gescheiden in te leveren bij de milieustraat of een inleverpunt. In veel supermarkten staan bakken waarin flessen met oud frituurvet kunnen worden gedeponeerd. De olie wordt bijvoorbeeld weer gebruikt om groene energie op te wekken. 

OP DE FOTO: Oud frituurvet kan na gebruik het best in de originele fles gegoten worden. Onder andere bij supermarkten zijn inleverpunten. Foto: Beetveld Fotografie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Namen van links naar rechts: Jan van Lierop, Gerrit van der Zalm, Maria Smeltink-van Esch, burgermeester Ronald van Meygaarden en Frank de Bont. Rob Janssen ontbreekt op de foto; hij kreeg zijn lintje in Vught.
Boxtel twee ridders en drie leden in Orde Oranje-Nassau rijker Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Kocabas traint TSD-leden Sport 1 uur geleden
Logo
Blik op Heem van Selis. Het afgelopen half jaar waren veel woningen in aanbouw doelwit van inbrekers.
Camera's na inbraken Heem van Selis? Dat gaat Boxtel te ver 112 2 uur geleden
Logo
Marjon Schellekens, Débra Kluijtmans en Carla Bressers op de Voetboog, de weg die langs vrijwel alle sportclubs in Munsel leidt tijdens het wijkfestival op 9 juni.
Wijk Munsel-Selissen laat zien wat ze te bieden heeft Verenigingen 3 uur geleden
Afbeelding
Vuurspuwer brengt circussfeer naar Koningsdag Cultuur 5 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 6 uur geleden
Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 21 uur geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 22 uur geleden