Astrid Kraal verruilt in februari haar baan in Boxtel voor een functie in Den Haag. (Foto: Gemeente Boxtel).
Astrid Kraal verruilt in februari haar baan in Boxtel voor een functie in Den Haag. (Foto: Gemeente Boxtel). Foto: Gemeente Boxtel

Verloop bij MijnGemeenteDichtbij: ook directeur vertrekt

Algemeen

MijnGemeenteDichtbij (MGD) kampt met een groot verloop en een tekort aan ambtenaren. Ook directeur Astrid Kraal verlaat nu het gemeentelijk bedrijf, de Boxtelse gemeentesecretaris heeft een nieuwe baan. Ze neemt per 1 februari 2022 afscheid en gaat als netwerkmanager werken voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. 

,,Een organisatie in crisis”, noemde fractievoorzitter Gerlof Roubos van de grootste coalitiepartij Balans MGD vorige week tijdens de raadsvergadering over de begroting. Hij sprak van een organisatie met de achterdeur open. 

Mariëlle Wijffelaars, fractievoorzitter van D66, meldde zich zorgen te maken over de ervaren mensen die MGD verlaten. Daar mag Astrid Kraal, die drie jaar tot de directie van MGD behoorde, maar al langer voor de organisatie werkte, toe gerekend worden.

MGD maakt zware tijden door. Er moet alleen komend jaar al 1,4 miljoen euro extra bij, met name om ambtenaren aan te trekken die het schip recht moeten houden. Tien tot twaalf extra fte’s zijn er nodig om aan alle wettelijke taken te kunnen blijven voldoen. Maar die mensen aantrekken is lastig in de krappe arbeidsmarkt.

De gemeenteraad vroeg zich vorige week hardop af of MGD nog wel toekomst heeft. De opvolger van Kraal, in eerste instantie Huug Derksen, belandt dus niet bepaald in een gespreid bedje, maar lijkt aan de slag te moeten als crisismanager. Derksen, eerder interim-gemeentesecretaris in Sint-Michielsgestel, neemt per 1 februari voorlopig het stokje over. Daarna wordt gekeken naar een structurele invulling van de functie. 

Kraal volgde in het najaar van 2018 Harry van Berkel op als gemeentesecretaris van de gemeente Boxtel en trad daarmee toe tot de toen nog driekoppige directie van MGD.

In haar nieuwe baan gaat Kraal aan de slag voor de 150 bibliotheekorganisaties in Nederland, een vakgebied dat haar wel bekend is. ,,Ondanks dat ik uitkijk naar deze nieuwe kans, neem ik met pijn in het hart afscheid van de gemeente Boxtel en MijnGemeenteDichtbij”, aldus Kraal.

Burgemeester Ronald van Meygaarden: ,,We vinden het jammer dat we afscheid moeten nemen van Astrid maar we gunnen haar deze prachtige kans van harte.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 1 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 19 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 21 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 19 apr, 08:00
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 19 apr, 07:00
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29