Walter Peltenburg aan het werk in een tuin in Petershof. De hovenier heeft het merendeel van de tuinen aangelegd in de straat waar hij zelf sinds kort woont. (Foto: Albert Stolwijk).
Walter Peltenburg aan het werk in een tuin in Petershof. De hovenier heeft het merendeel van de tuinen aangelegd in de straat waar hij zelf sinds kort woont. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

‘Zelfs de trap in elk huis is levensloopbestendig’

Algemeen Wonen & Leven (c) Boxtel Oost (c) Nieuws (c)

Op twee huizen na, zijn alle woningen in Petershof bewoond. Walter Peltenburg en zijn gezin zijn anderhalve week geleden in hun stulpje getrokken. De nieuwbouwhuizen zijn levensloopbestendig, maar dat wil niet zeggen dat er alleen senioren wonen.

,,Nee, zeker niet”, weet Walter. ,,De woningen zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden en zo gebouwd dat je er tot op hoge leeftijd kunt blijven wonen. Een aantal bewoners slaapt bijvoorbeeld beneden en heeft daar ook voorzieningen om eenvoudig een badkamer te kunnen plaatsen.”

Volgens de hovenier is de trap zelfs levensloopbestendig. ,,Ik heb gehoord dat die zo geconstrueerd is, dat het aanbrengen van een traplift eenvoudig is. Daardoor kunnen minder mobiele bewoners toch boven komen.”

VISITEKAARTJE

De voortuinen lijken sterk op elkaar en dat is geen toeval. Walter: ,,Dat schept eenheid. Ik heb ze aan mogen leggen. Ook heb ik verschillende achtertuinen ingericht.” Het hofje draagt dus zijn visitekaartje.

Aanvankelijk was het huis van de groenprofessional aan andere geïnteresseerden toegewezen. Hij legt uit: ,,Het hele proces duurde lang, eind 2019 zijn de handtekeningen gezet. De mensen die aanvankelijk hier zouden komen wonen, hebben daarom gekozen voor een appartement elders in Boxtel.”

Petershof bevindt zich op de plek waar jarenlang een Chinees restaurant Golden House (later Golden Palace) was gevestigd. De straatnaam verwijst naar het vroegere wegrestaurant Peter’s Hoek op die plek. Het horecabedrijf van wijlen Peter Fernhout leeft ook voort in de naam van het nabijgelegen viaduct dat in 1995 werd gebouwd toen de rijksweg A2 werd verbreed.

Gedurende de bouw van de woningen zat niet alles mee. Tot tweemaal toe trokken bouwmachines een gasleiding kapot en in oktober stortte een pas gemetselde muur in. Bouwmij Janssen uit Venray is er desalniettemin in geslaagd het hofje op te leveren, gasloos en wel.

Walter: ,,Dat klopt, alles werkt op stroom. Als het zo zonnig blijft als nu, dan wekken we we aardig wat elektriciteit op.” Waar andere bedrijven in de coronaperiode bijna stilgevallen zijn, daar heeft de eigenaar van Walter Tuinen het enorm druk. ,,Er is zoveel vraag naar tuinartikelen, dat de aanvoer stagneert.”

MULTIPLE SCLEROSE

Een ongewone periode dus, ook al omdat een verhuizing altijd hectiek met zich meebrengt. Daarnaast revalideert Walters vrouw Cynthia na een stamcelbehandeling tegen multiple sclerose. In december meldde deze krant dat er een crowdfundingsactie liep om geld in te zamelen voor de behandeling.

,,In Nederland worden stamcelbehandelingen niet uitgevoerd bij mensen met MS. Vandaar dat Cynthia naar het buitenland uitweek, in dit geval Mexico. Ze is daar vier weken geweest, in januari, met haar moeder. Ik bleef thuis om het gezin draaiende te houden”, aldus de Boxtelaar.

Normaal gesproken zou reizen in de coronatijd niet mogelijk zijn geweest, maar vanwege de medische reden mocht dit wel, zij het met inachtneming van allerlei regels.

Later dit jaar willen Walter en zijn vrouw graag uitgebreider ingaan op de crowdfunding, de behandeling en het resultaat daarvan. ,,Nu is het nog te vroeg om daar veel over te kunnen zeggen. Het duurt een paar maanden voor de effecten goed merkbaar zijn. Wel willen we nu alvast iedereen die geld gegeven heeft, heel hartelijk bedanken. We hebben ontzettend veel warmte ervaren.”

De inzameling bracht zo’n 30.000 euro op, de andere 30.000 euro paste het gezin zelf bij. ,,De behandeling was nodig. Niets doen was in ieder geval geen optie.”


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 23 minuten geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 14 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 16 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 18 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 19 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 20 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 22 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00